Ma Galliano, holnap Ponty szólózik Pécsett!

Ma indul a Pécsi Tavaszi Fesztivál!

Német-francia-örmény-magyar muzsikusokkal jön a III. Nemzetközi Jazz Hétvége, a Pécsi Tavaszi Fesztivál első hetének zárásaként. A mai sztárvendég Richard Galliano, aki Cannes-ból hoz franciás-latinos harmonikazenét, holnap pedig a hegedűvirtuóz Jean-Luc Ponty lép színre bandájával.

2009.03.20 14:40ma.hu

A Jazz Hétvége lendületes nyitányáról a Jazz Pistols gondoskodik. A németországi zenekar mintegy húsz éve műveli az energia-jazz műfaját, melyben Európa legjobbjai között tartják számon. A klasszikus trióban felálló együttes rendre megnyeri magának közönségét – közöttük még azokat is, akik nem elsősorban a fúziós zene rajongói. 

A német jazz-rock után könnyedebb, dallamosabb muzsika zárja az első estét. A francia riviéra szülötte, Richard Galliano hozza Pécsre kontinensek zenéiből összecsiszolt, sajátos dallamait. Kísérete a tango és a bachi formákat követő ária tökéletes fúziója, a Tangaria Quartet, mely szenvedélyes, mégis fegyelmezett előadásban invitálja a közönséget több állomásos zenei utazásra, Párizs, Nápoly és Latin-Amerika városainak érintésével. 

A szombati programban a Jazz Hétvége igazi különlegességének ígérkezik a David Yengibarjan, Dresch Mihály és Lukács Miklós alkotta örmény-magyar trió. 

A három önmagában is erőteljes zenei karakter találkozása egyedi hangzásviláguk párbeszédére ad módot, az autentikus népzenei hagyomány, a jazz progresszív irányzatai és a kortárs komolyzene ötvözésével.

Jean-Luc Ponty

Nem akármilyen produkció tesz pontot a koncertsorozat végére a világhírű jazz-hegedűs, Jean-Luc Ponty és bandája fellépésével. A mesteri francia hegedűjátékos a jazz és jazz-rock műfajának egyik megújítója, aki muzsikájában egyedi látásmódjának és sajátos képzeletvilágának ad hangot. 

Energikus stílusával kivívta a kritikusok elismerését, akik szerint ő az első jazz-hegedűs, aki van olyan izgalmas, mint egy szaxofonos. Négytagú együttessel érkezik Pécsre, melyben a francia billentyűs és ütős mellett egy kameruni basszusgitáros is helyet kap.
 
A Jazz Hétvége teljes programja: 

2009. március 20. péntek 
20:00 Jazz Pistols (D) 
21:30 Richard Galliano & Tangaria Quartet (FR) 

2009. március 21. szombat 
20:00 Trio Yengibarjan 
21:30 Jean-Luc Ponty & his Band (FR) 

Napijegy: 2000 Ft 
Kétnapos bérlet: 3500 Ft 

Helyszín: Uránia Mozi, március 20-21. 20:00

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.