Kedd óta voltak fogságban

Szíria: Fülöp-szigeteki kéksisakosokat engedtek szabadon a lázadók

A kéksisakosok kedden épp járőrszolgálatot teljesítettek, amikor túszul ejtette őket a magát Jarmúki Mártírok Brigádjainak nevező, Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen harcoló csoport.

2013.05.12 12:00MTI

Szíriai lázadók szabadon engedtek négy Fülöp-szigeteki békefenntartót, akiket a héten ejtettek foglyul a Szíria és az izraeli fennhatóság alatti Golán-fennsík közötti tűzszüneti vonalon - jelentette vasárnap az angol nyelvű al-Dzsazíra.

A csatorna meg nem nevezett forrásokat idézve azt közölte, hogy a négy ENSZ-katonát "Izraelnek adták át". Egy izraeli tisztségviselő viszont azt mondta, hogy "tudomása szerint" a békefenntartók visszakerültek arra az állomáshelyükre, ahonnan elrabolták őket. Albert del Rosario, a Fülöp-szigetek külügyminisztere Manilában megerősítette honfitársai kiszabadulásának hírét.

A kéksisakosok kedden épp járőrszolgálatot teljesítettek, amikor túszul ejtette őket a magát Jarmúki Mártírok Brigádjainak nevező, Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen harcoló csoport. Ez utóbbiak márciusban huszonegy ENSZ-kéksisakost - ugyancsak Fülöp-szigeteki katonákat - ejtettek túszul, de három nap múlva szabadon engedték őket.

A térségben állomásozó kéksisakosok a Golán-fennsíkon ellenőrző tevékenységet folytató, mintegy ezerfős ENSZ-erő (UNDOF) tagjai. Ez a misszió a Szíria és Izrael között 1974-ben létrejött tűzszünetet felügyeli. A kötelékben osztrák, indiai, Fülöp-szigeteki és japán katonák vannak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.