Szíria

ENSZ: a felkelők használhatták a vegyi fegyvert

Az ENSZ emberi jogi nyomozói a szíriai polgárháború sebesült áldozataitól és az egészségügyi dolgozóktól olyan tanúvallomásokat gyűjtöttek össze, amelyek arra utalnak, hogy a felkelők bevetettek szarin ideggázt a harcokban.

2013.05.06 07:23MTI

Arra azonban még nem találtak bizonyítékot, hogy a kormányerők bevetettek volna bármilyen vegyi fegyvert, amelyet tilt a nemzetközi jog - tette hozzá egy tévéinterjúban.
   
A nyomozók a Szíriával szomszédos országokban hallgatták meg a túlélő áldozatokat. A vallomások leiratát áttanulmányozva Del Ponte arra a következtetésre jutott, hogy erős a gyanú a vegyi fegyver használatát illetően az alapján, ahogy az áldozatokkal bántak, de még nem megcáfolhatatlan. A volt svájci főügyész, majd a Nemzetközi Büntető Törvényszék ügyésze nem számolt be olyan részletekről, hogy hol és mikor vetettek be szarint Szíriában.
   
Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságánál folyó vizsgálat nem azonos azzal, amelyet Ban Ki Mun főtitkár kezdeményezett, és amely egyelőre leállt.
   
Barack Obama amerikai elnök a múlt héten közölte: Szíriában vegyi fegyvert vetettek be, de tisztázni kell, hogy ez pontosan hogyan történt.
   
Irán ugyancsak a múlt héten közölte: tiltott háborús cselekménynek tartja a vegyifegyver-használatot, de szerinte ha valamelyik fél erre vetemedett, akkor azok főleg a lázadók lehettek, és nem a kormányhadsereg.
   
Szintén akkor egy német szakértő kétségbe vonta, hogy Szíriában vegyi fegyvert vetettek be. Az eddig nyilvánosságra került fényképek, videofelvételek és beszámolók nem támasztják alá az állítást, és egy ilyen támadás nagyon sok áldozattal járna, a nyomait nem lehet olyan egyszerűen eltüntetni. Ráadásul Szíriában főleg sűrűn lakott területeken folynak a harcok, ilyen terepen pedig az, aki ideggázt vet be, akaratlanul a saját katonáit is megmérgezheti - magyarázta a szakértő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.