Ban Ki Mun

Szíria, vegyi fegyverek - korlátlan ellenőrzési lehetőséget sürget az ENSZ-főtitkár

Az ENSZ szabályzata szerint nem lehetséges olyan értékeléseket kommentálni a szervezet részéről, amelyek nemzeti hírszerzések értesülésein alapulnak.

2013.04.26 07:47MTI

Arra sürgette Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár csütörtökön a szíriai vezetést, hogy biztosítson teljes és korlátlan ellenőrzési lehetőséget a világszervezet vegyi fegyverekkel foglalkozó szakértőinek az országban.

Miután újabb nyugati közlések láttak napvilágot arról, hogy Szíriában a belső konfliktus során vegyi fegyvereket vetettek be, Ban - szóvivőjének New York-i közlése szerint - felszólította a damaszkuszi vezetést, hogy mielőbb biztosítson teljes hozzáférést a szakértőknek.

Az ENSZ szakértői csoportja már készen áll arra, hogy megkezdje az ellenőrzést Szíriában, ahol a kormányzat és a fegyveres ellenzék egymást vádolja azzal, hogy vegyi fegyvert használt. Bassár el-Aszad elnök rezsimje eredetileg maga hívta a szakértőket Szíriába, de időközben álláspontot változtatott, és elutasítja az együttműködést a csoporttal, arra hivatkozva, hogy a meghívás egy konkrét aleppói eset kivizsgálásra vonatkozott, az ENSZ viszont más bejelentéseket is vizsgálni kíván.

A világszervezet illetékesei, így Ban Ki Mun sem foglaltak állást az elmúlt napokban napvilágot látott információk tartalmáról. Az ENSZ szabályzata szerint nem is lehetséges olyan értékeléseket kommentálni a szervezet részéről, amelyek nemzeti hírszerzések értesülésein alapulnak.

Csütörtökön amerikai és brit hivatalos forrásból jelezték, hogy hírszerzési információk megerősítették: a rezsim vegyi fegyvert is használt Szíriában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.