Észak-Korea

Az ENSZ-főtitkár tárgyalásokra szólította fel Phenjant

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerdán felszólította Phenjant, "vegye komolyan" a tárgyalásokat szorgalmazó dél-koreai javaslatokat a keszongi ipari park működésének újraindításáról.

2013.04.18 02:37MTI

A világszervezet főtitkára egy New York-i sajtótájékoztatón úgy ítélte meg, hogy Szöul párbeszédre vonatkozó legutóbbi ajánlata őszinte. Kifejezte reményét, hogy Phenjan "komolyan veszi" a javaslatot. Pak Gun Hje dél-koreai elnök a múlt héten felajánlotta a szomszédos országnak a párbeszéd lehetőségét, és kijelentette, hogy "működésbe akarja hozni a bizalom építését szolgáló folyamatot" a Koreai-félszigeten.

Azt javasolta, hogy első lépésként tárgyaljanak a két Korea határán lévő, közösen üzemeltetett keszongi ipari park működésének újraindításáról. Ju Kil Dzse dél-koreai országegyesítési miniszter szintén felszólította Phenjant, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, és vitassák meg a 2004-ben felavatott közös ipari park helyzetének normalizálását. Észak-Korea "ravasz trükknek" minősítette és elutasította déli szomszédjának ajánlatát.

A két Korea békés újraegyesítéséért felelős phenjani bizottság szóvivője vasárnap a KCNA észak-koreai hírügynökségnek adott nyilatkozatában kijelentette: ha Dél-Korea valóban tárgyalásokat akar folytatni, akkor "előbb fel kellene hagynia konfrontációra törekvő magatartásával".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.