Koreai-félsziget

Obama újabb provokációra számít Phenjan részéről

Az amerikai elnök további provokatív lépésekre számít Észak-Korea részéről a következő hetekben, de azt nem hiszik Washingtonban, hogy a kelet-ázsiai ország képes atom robbanótöltetet szerelni ballisztikus rakétára.

2013.04.16 18:08MTI

Barack Obama erről az NBC televízióban beszélt kedden. Közölte: remélik, hogy megtudnak birkózni ezekkel a provokációkkal, és át lehet lépni egy következő fázisba, amikor az észak-koreaiak már diplomáciai úton próbálnak megoldani egyes ügyeket.

A felvétel még hétfőn készült, mielőtt Bostonban pokolgépek megöltek három embert és megsebesítettek több mint százat.

Az elmúlt hetek egy sor kardcsörtető megnyilvánulása után Phenjan ismét megfenyegette Dél-Koreát, és bocsánatkérést követelt tőle az Észak-Korea elleni megmozdulások miatt. Elutasította az amerikai tárgyalási kezdeményezéseket is, de egy amerikai katonai forrás szerint az észak-koreai vezetés kiutat keres a túlfűtött retorikájából.

Obama úgy véli, hogy Észak-Korea kardcsörtetése a régi viselkedési mintára hasonlít. Ehhez folyamodott a mostani vezető, Kim Dzsong Un apja és nagyapja is. Amikor elnök lettem, világosan leszögeztem, hogy nem jutalmazzuk az ilyen provokatív magatartást - mondta.

Az Egyesült Államok ugyanakkor óvintézkedéseket tesz. Biztosnak kell lennünk abban, hogy foglalkozunk minden ottani eshetőséggel. Éppen ezért szerveztük át rakétavédelmi rendszerünk területi elhelyezkedését - hogy megvédjük magunkat minden számítási hibájuktól - magyarázta az elnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.