Kísérleti atomrobbantás

Koreai-félsziget - Radioaktív részecskék nyomaira bukkant az ENSZ

Radioaktív részecskék nyomaira bukkant az ENSZ szakosított megfigyelő intézete a levegőben Észak-Korea februári kísérleti atomrobbantása nyomán - jelentette be kedden a világszervezet.

2013.04.23 21:19MTI

Az Átfogó Atomcsend-szerződés Szervezete (CTBTO) bécsi irodájának közlése szerint a megfigyelő hálózatuk "jelentős mennyiségű radioaktív nemesgázt észlelt, amit a robbantás számlájára lehet írni". Korábban egyes elemzőkben kétségek merültek föl, hogy Észak-Korea vajon nem próbálta-e megtéveszteni a külvilágot, hagyományos vegyi anyagot robbantva föl, hogy atomkísérlet látszatát keltve nyomást gyakoroljon a világra.

A CTBTO Japánban (Takaszaki) és Oroszországban (Usszurijszk) lévő állomásai is észleltek sugárzó xenon-131m és xenon-133 izotópokat, amelyek a Koreai-félsziget északi része felől keleti irányba sodródtak a levegőben. Ezek a részecskék megbízható információt szolgáltatnak a forrás nukleáris természetét illetően - írta jelentésében a szervezet. Az észlelt xenon mennyisége összhangban áll egy több mint ötven nappal korábbi nukleáris eseménnyel.

Ez nagyon pontosan illik Észak-Korea február 12-i bejelentéséhez, amely szerint kísérleti nukleáris robbantást hajtott végre - közölte a CTBTO. A szervezetnek nincs tudomása olyan eseményről, amely más magyarázattal szolgálna az észlelésre - mondta Mikka Nikkinen, a CTBTO szakértője. A robbantás után az ENSZ Biztonsági Tanácsa új szankciókat rendelt el a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.