ENSZ-diplomaták

Van bizonyíték arra, hogy a szíriai kormányerők vegyi fegyvert vetettek be

Szíria március 21-én kérte az ENSZ-főtitkárát, vizsgálja ki, hogy a lázadók két nappal korábban vetettek-e be vegyi fegyvert az Aleppó tartománybeli Hán el-Aszal faluban. A lázadók a kormányhadsereget vádolták ugyanezzel a támadással.

2013.04.19 11:38MTI

A francia és a brit ENSZ-nagykövet levélben közölte a világszervezet főtitkárával: megkérdőjelezhetetlen bizonyítékuk van arra, hogy a szíriai kormányerők vegyi fegyvert vetettek be Aleppó közelében, Homszban és esetleg Damaszkuszban - közölték nevük elhallgatását kérő ENSZ-diplomaták és más illetékesek.

A Ban Ki Munnak írt levél szerint talajminták, valamint szemtanúk és ellenzékiek kikérdezése alátámasztották azt a feltételezést, hogy a kormányhadsereg vegyi anyagot tartalmazó lövedékeket vetett be, amelyek több ember halálát, illetve sebesülését okozták. A nyilvánosságra nem hozott levél március 25-ei keltezésű.

Szíria március 21-én kérte az ENSZ-főtitkárát, vizsgálja ki, hogy a lázadók két nappal korábban vetettek-e be vegyi fegyvert az Aleppó tartománybeli Hán el-Aszal faluban. A lázadók a kormányhadsereget vádolták ugyanezzel a támadással.

Másnap Nagy-Britannia és Franciaország kérte az ENSZ-főtitkárt, vizsgáltassa ki a Hán el-Aszalban és a Damaszkusz környéki Atajbah faluban március 19-én, valamint Homszban december 23-án végrehajtott vegyifegyver-támadással kapcsolatos vádakat.

Különböző jelentések szerint a Hán el-Aszal-i támadásban a kormányhadsereg katonái sebesültek meg, illetve haltak meg. A britek és a franciák szerint ennek az volt az oka, hogy a kormányerők által kilőtt egyik lövedék célt tévesztett.

Miután megvizsgálta a Szíriából és az európai diplomatáktól érkezett leveleket, a főtitkár vegyifegyver-szakértőkből álló csoportot jelölt ki, amelynek az a feladata, hogy vizsgálja ki a Hán el-Aszal-i és a homszi támadás körülményeit, mert ezek esetében valószínűbb, hogy történt vegyifegyer-használat. A szíriai kormány azonban eddig csak Hán el-Aszalba engedte be a szakértőket.

Ban Ki Mun szerdán közölte, hogy a szakértői csoport ennek ellenére folytatja tényfeltáró tevékenységét. Mint mondta, további tájékoztatásra van szüksége a három kormánytól.

ENSZ-diplomaták közölték: a további, Szírián kívüli információgyűjtés céljából a szakértők várhatóan ellátogatnak a szomszédos országokban lévő szíriai menekülttáborokba, valamint Londonba és Párizsba is.

Barack Obama amerikai elnök korábban világosan leszögezte, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök átlépi a tűréshatárt, ha feltételezett vegyifegyver-készletét - amely feltehetőleg ideg- és mustárgázt is tartalmaz - beveti a szíriai nép ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.