Szarin gázt használtak a lázadókkal szemben?

Bagdad hazugságnak minősíti a vegyi fegyverről szóló állításokat

Hazugságnak nevezte Omrán ez-Zohbi szíriai tájékoztatási miniszter szombaton azokat az amerikai és brit állításokat, amelyek szerint Szíria vegyi fegyvert vet be a lázadók ellen.

2013.04.27 17:50MTI

Az RT orosz televíziónak adott - a televízió angol nyelvű honlapján olvasható - nyilatkozatában a miniszter utalt arra a washingtoni bejelentésre, amely szerint az amerikai hírszerzés úgy tudja, Bassár el-Aszad elnök rezsimje kisebb mennyiségben szarin gázt vetett be az ellene harcoló lázadókkal szemben. David Cameron brit miniszterelnök pedig úgy nyilatkozott, "korlátozott, de egyre nagyobb számú" bizonyíték vall arra, hogy Szíriában vegyi fegyvereket vetettek be. Ezek a kijelentések a szíriai tájékoztatási miniszter szerint nem felelnek meg a valóságnak.
   
Mint Omrán ez-Zohbi fogalmazott, ez "szégyentelen hazugság". Leszögezte: Szíria sohasem fog használni vegyi fegyvert, nem csupán azért, mert tiszteletben tartja a nemzetközi törvényeket és a háborús szabályokat, hanem humanitárius és erkölcsi okokból sem tesz ilyet.
   
A miniszter kifejtette véleményét, miszerint az ENSZ-en belüli, Bassár el-Aszad elleni lobbi a vegyi fegyverektől való félelmet használja fel politikai és gazdasági nyomásgyakorlásra a szíriai kormánnyal szemben. A nyilatkozó azzal vádolta a nyugati hatalmakat, hogy Szíriában is meg akarják valósítani az "iraki forgatókönyvet", amelynek keretében éppen a vegyi fegyverek jelenlétének az ürügyén döntötték meg Szaddám Huszein hatalmát.
   
A tájékoztatási miniszter egy nappal korábban közölte, hogy orosz szakértőknek fogják felajánlani a helyszíni vizsgálat lehetőségét, ha szükséges. A kairói székhelyű szíriai ellenzéki koalíció ugyanakkor szombaton elutasította ezt az ötletet. Közleményében leszögezte, hogy Oroszország nem semleges szerepelője ennek a konfliktusnak, mivel korábban már fegyverekkel látta el Damaszkuszt, ezen kívül Bassár el-Aszad hű támogatója. A szíriai ellenzéki koalíció szerint az említett ellenőrzési feladatot csakis az ENSZ láthatja el hitelesen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.