Ankara Szíria-barát csoportokat vádol

A szíriai titkosszolgálat áll a reyhanli merénylet hátterében?

A 43 ember halálát okozó autóbombás terrorcselekmény ügyében a nyomozás első eredményei azt mutatják, hogy az elkövetők a szíriai titkosszolgálathoz köthetők, noha törökországiak.

2013.05.12 07:36MTI

Szíriához kötődő szervezeteket vádolt a délkelet-törökországi Reyhanliban szombaton elkövetett merénylettel a török kormány két tagja is.

Besir Atalay miniszterelnök-helyettes kijelentette, a 43 ember halálát okozó autóbombás terrorcselekmény ügyében a nyomozás első eredményei azt mutatják, hogy az elkövetők a szíriai titkosszolgálathoz köthetők, noha törökországiak.

"Megállapítottuk, hogy az elkövetők és szervezetük kapcsolatban állnak a szíriai rezsim hírszerzésével" - jelentette az NTV török hírtelevízió. Atalay nem nevezte meg a csoportot, amelyet vádolnak, de közölte: az volt a céljuk, hogy a török lakosságot szembeállítsák a helyi szíriai menekültekkel.

Hasonlóan nyilatkozott Muammer Güler belügyminiszter is: "Azonosítottuk a támadást végrehajtó személyeket, és megállapítást nyert, hogy olyan szervezethez tartoznak, amely a szíriai rezsim és titkosszolgálata támogatását élvezi" - mondta Güler a TRT török közszolgálati televízió közlése szerint.

A Berlinben tartózkodó Ahmet Davutoglu török külügyminiszter kijelentette: Törökország fenntartja magának a jogot arra, hogy bármilyen intézkedést hozzon a merénylet miatt. Hozzátette: nem indokolt, hogy a NATO, amelynek hazája is tagja, konzultációt tartson amiatt, hogy egy tagországot támadás ért. A miniszter nem sokkal korábban azt mondta a német fővárosban: senki ne próbálgassa Törökország erejét.

Hozzátette: "azok, akik bármilyen indokkal is be akarják hozni a külső káoszt országunkba, számíthatnak a válaszunkra".

A világ több más politikai vezetője mellett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is a legszigorúbban elítélte a törökországi merényletet. Kifejezte abbéli reményét, hogy az elkövetőket gyorsan kézre kerítik, és bíróság elé állítják.

John Kerry amerikai külügyminiszter pedig azt mondta a merénylet hírére: "Ez a szörnyűség különösen érzékenyen érint mindannyiunkat, akik egy átfogó partnerség keretében működünk együtt Törökországgal, de engem amiatt is, hogy Törökország nagyon sokszor volt kulcsfontosságú tárgyalópartnerem az elmúlt három hónapban, amióta külügyminiszter vagyok".

Soner Cagaptaynak, a Washington Intézet egyik Törökország-szakértőjének az a véleménye, hogy a merénylet miatt nagyobb lesz a nyomás Barack Obama amerikai elnökön, amikor Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök találkozik a jövő héten az Egyesült Államokban, hogy jobban kimutassa Washington támogatását Ankarának Damaszkusszal szemben.

Salman Shaikh, a Brookings Doha Központ igazgatója kijelentette: elképzelhető, hogy a merénylettel kiprovokálják Törökország valamilyen megtorló akcióját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.