Izrael szíriai célpontokra mért légicsapásokat

Putyin felhívta Netanjahut a Közel-Keleten kialakult helyzet miatt

Vlagyimir Putyin orosz államfő felhívta telefonon Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, akivel a Közel-Keleten, illetve a Szíriában kialakult helyzetet vitatta meg.

2013.05.06 19:53MTI

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő nem árult el részleteket az orosz elnök és az izraeli kormányfő beszélgetéséből, amelyre azt követően került sor, hogy Izrael szíriai katonai célpontokra mért légicsapásokat. Eközben Szergej Lavrov szíriai kollégájával beszélt telefonon. 

Az orosz külügyminiszter biztosította Valíd Moallemet, "Moszkva megengedhetetlennek tartja, hogy megsértsék Szíria, valamint a régió más államainak szuverenitását és területi épségét" - közölték az orosz tárcánál. A külügyminiszterek beszélgetését Damaszkusz kezdeményezte. Valíd Moallem részletesen tájékoztatta Szergej Lavrovot a május 3-án és 5-én végrehajtott izraeli légitámadásokról - írta a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. 

Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes, az orosz államfő közel-keleti különmegbízottja ugyancsak Moszkva támogatásáról biztosította Rijad Haddad szíriai nagykövetet. Moszkva külügyi szóvivője útján részletesen kifejtette álláspontját az izraeli légi támadásokkal és szíriai katonai beavatkozás lehetőségével kapcsolatban. Alekszandr Lukasevics közölte, hogy Moszkva rendkívül aggódik a Damaszkusz körzetében végrehajtott izraeli támadások miatt.
 
"A fegyveres konfrontáció további erősödése rendkívül megnöveli a feszültséggócok kialakulásának lehetőségét Szíria mellett Libanonban, valamint bizonytalanná teheti a helyzetet a viszonylag nyugodt a líbiai-izraeli határon" - mondta az orosz külügyi szóvivő. Azt is kijelentette: Moszkvát komolyan aggasztja, hogy szerinte a nemzetközi közvéleményt a szíriai konfliktusba való külső beavatkozásra készítik fel. 

Lukasevics ugyanakkor felhívta a figyelmet Carla del Ponte nyilatkozatára. Az ENSZ-szakértő vasárnap azt nyilatkozta, hogy a szíriai polgárháború sebesültjeinek és egészségügyi dolgozóinak tanúvallomásai szerint a felkelők szarin ideggázt vetettek be a harcokban. Arra még nem találtak bizonyítékot, hogy a damaszkuszi kormánycsapatok bármilyen vegyi fegyvert alkalmaztak volna - mondta Carla del Ponte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.