Szeretik a pingvint a noteszben

Hódít a Linux a laptopokon

Fordulópontjához érkezhetett a Linux, mint desktop operációs rendszer története. A misztikus ködbe burkolt, gyakran azonnal törölt pingvines rendszer egyre több gépen marad fenn - és cáfolja a tévhiedelmeket a mindennapok során.

2008.02.26 19:49ma.hu

Egyre több laptopon marad fenn a rátelepített Linux-disztribúció. sőt: egyre népszerűbbek az eleve Linux futtatására kitalált gépek is - az összes masina 1-3 százalékán fut már a sokáig rettegve félt pingvines operációs rendszer - amiről egyre többen látják be, hogy hétköznapo feladatok ellátására semmiképp sem rosszabb, mint bármilyen más megoldás. Sőt: tetszőleges ablakkezelőrendszerrel felszerelve akár nagyobb vizuális élményt is adhat, mint redmondi vetélytársa.

Az egyik leglátványosabb Ubuntu-ivadékot, a gOS-t futtató Everex Cloudbookot például már megjelenésekor felvásárolták - az apró, szerény tudású, és ennek megfelelően nem is túl drága EEE-riválisból azonnal elkelt húszezer darab.

Ezen (is) felbuzdulva dönthetett úgy a Dell is, hogy tovább forgalmazza Ubuntuval előtelepített gépeit. A másik ok szoftveroldalról jöhet: egyre népszerűbbek a virtualizációs megoldások, az Apple-gépekre már vagy 650 000 felhasználó telepített a Parallels segítségével Windowst, és a Suntól is várható valami előrelépés: az Innotek felvásárlása után valószínűleg előrukkolnak egy Mac OS X, Windows, Linux, és Solaris platformok futtatására képes megoldással is. Ilyesféle terveket dédelget a Novell is - pláne, mert a Vista nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Sőt: többen már úgy vélik, hogy az Ubuntu szélsebes terjedésével a Linux-disztribúciók legnépszerűbbike lehet, sőt:a fő csapásiránnyá.

Ami a nyílt forráskódú közösséget ismerve merész kijelentés. mindenesetre egészséges versenyt gemerálhat a felhasználók kegyeiért - ami sosem baj.

Az Everex Cloudbookon futó gOS, Asus EEE-n: szerény hardverigény, impozáns látvány

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.