Linux és 3G a harmadik világnak

Száz dolláros linuxos mobil készül a fejlődő világnak

Új, sajátos színvilágú, de határozottan pofás mobiltelefon készül a fejlődő világ mobilkommunikálni vágyó felhasználóinak. Természetesen 3G-s, és az olcsóság kedvéért ezt is Linux hajtja. A jó hír az, hogy Európába is jön már.

2008.02.06 19:00ma.hu

A telefon kagylószerű vázat kapott, rutinos mobilbolondokat a BenQ-Siemens modelljeire emlékeztethet. Tudása és specifikációja nem rossz a mezőnyhöz képest: NXP Nexperia 7210 chipsetre épül, 64 megabájt RAM és 128 MB flash ROM van benne, amiből a júzer 96-ot használhat fel. Képes videotelefonálásra, némi on-line navigációra, zene- és videólejátszásra, természetesen támogatja a Javát.

Az alap Purple Magic a fejlődő világnak készül, mint mondtuk - ezért ennyire jutányos árú. De valószínűleg Európában is fölöttébb népszerű lesz. Pláne, mert később érkezik egy még okosabb verzió is: lesz benne WiFi, Bluetooth, USB OTG, MMC/SD/TransFlash kártyák támogatása, plusz egy kis 3D-s grafika.

Mindez linuxos alapokon - még a végén tényleg elkezdhetnek aggódni a konkurens oprendszerek gazdái...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.