Újabb versenyző a mobilplatformok közt

Openmoko Freerunner: jön a második linuxos mobiltelefon

A nyílt forráskódú közösség álma, a linuxos okostelefon második generációja is hamarosan elkészül. A Freerunner már a piacon is megmutatja magát, és a gyártó reményei szerint hódítani is fog. Hacsak aGoogle-féle Android nem lesz népszerűbb.

2008.01.09 06:30ma.hu

A Symbian és a Windows Mobile (és korábban a Palm) mellett természetesen a Linuxot is felhasználnák a lelkes programozók a mobilkommunikációban. Ha eddig kétséges lett volna, az iPhone már bizonyította, hogy Unix alapú rendszerek használhatók telefonokban. Sőt: az OpenMoko már kiadott egy linuxos telefont, a Neo 1973-at. A technikusok és a fejlesztők kedvelték, úgyhogy hamarosan érkezik az utód, az OpenMoko Freerunner. Ezt már kifejezetten piaci szereplőnek szánják, deklaráltan mindennapos felhasználásra.

Az ötlet nem is feltétlen elvetemült: az új hardver 500 Mhz-es processzort kap, és 802.11 b/g szabványon is kommunikáló WiFi-csatolót, legalább két sávon (egyelőre 850 és 900 MHz) kommunikál majd, mozgásérzékelő igazítja a képernyőt a telefon pozíciójához, és külön 3d-gyorsító felel majd a megjelenítésért.

Egyéb változások nem lesznek: az érintőképernyő marad 2,8 hüvelykes, 480x640 pixeles felbontású, 64 MB beépített háttértárja lesz (microSD-vel természetesen bővíthető), a rendszermemória 128 mega. A bővebb kiépítéshez még GPRS, Bluetooth 2.0 és USB-támogatás tartozik.

A Freerunner egyelőre csak a CES-en mutatkozik be, és csak ezt követően kapják meg a fejlesztők (a korábbi verzió, hangsúlyozottan csak fejlesztőknek 300 dolláros, azaz mintegy ötvenezer forint áron - plusz egyéb költségek - megrendelhető most is).

A piacon csak akkor jelenik meg, ha elegendő mennyiségű program lesz hozzá. A linuxos alapok miatt erre nem kell sokat várni - az Enlightenment ablakkezelőt már felbűvölték rá, így lehet fogadásokat kötni, mikor írja át az első megszállott mondjuk a Scribust, a nyílt forrású kiadványszerkesztőt a telefonra...

Az OpenMoko akcióban

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.