A csendőr és a pingvinek

Linuxra vált a francia csendőrség

A szabad szoftverek hódítanak a közigazgatásban: több város után egy komplett szervezet, a francia csendőrség zárja le kapcsolatát a Microsofttal. Az ablakos rendszertől búcsút vesznek és Linuxra váltanak. A multiplatform szoftverek használatát már megszokták.

2008.02.01 18:00ma.hu

Az átszokás még Windows alatt használt szoftverekkel kezdődött: Firefoxszal böngésztek, Thunderbirddel leveleztek, és OpenOffice.orggal végezték az irodai feladatokat. Ezek a programok pedig ugyanúgy működnek Linux alatt, mint a Microsoft rendszerén - legfeljebb ablakkezelőtől függően szebb ikonokat lehet hozzájuk találni.

A mintegy 70 ezer Windows XP-t fokozatosan Ubuntukra cserélik - nyilatkozta a szervezet IT-ügyekért felelős vezetője. A váltás a gépek cseréjével egyidejúleg zajlik - idén ötezer masinát cserének le, de jövöre akár háromszor ennyit is selejtezhetnek. A teljes csere 2014 körül fejeződhet be (amikor már az Ubuntu valahol az S-sel és T-vel kezdődő neveknél fog tartani).

A váltásra több indok is van: egyrészt a csendőr szerint profik számára sokkal jobban használható felületet nyújt, nem egyetlen cégtől függ, kizárólag ők akarnak felette őrködni, másoknak ezt nem kívánják lehetővé tenni - továbbá spórolni is akarnak: licencdíjakon már eddig évi hétmillió eurót tudtak megtakarítani.

Magyarország most készül meghosszabbítani a Microsofttal kötött állami szerződéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.