Ősszel jön az új irodai csomag

Az OpenOffice 3 ősszel érkezik

Az OpenOffice.org bejelentése szerint a népszerű ingyenes és multiplatformos irodai programcsomag 3.0-ás számot viselő verziójának megjelenése nyárról őszre csúszott. Megéri várni, ezzel már PDF-eket is lehet szerkeszteni.

2008.01.21 15:00ma.hu

Az OpenOffice.org alapítvány elhalasztotta irodai programcsomagja legújabb, 3-as számú verziójának megjelentetését: nem nyáron, hanem csak az ősszel érkezik. A béta április 30.-án jelenik meg, az RC változat július 25-én. Pontosabb információk a projekt honlapján olvashatók.

A végleges verzió az Open-Office konferenciával egy időben jelenik meg. A már a jelenlegi verzióban is elérhető webkettes lehetőségek (mint blogok és wikik közvetlen elérhetősége) mellett az új csomag tartalmazza majd a Mozilla által kifejlesztett naptárkomponenst, a Sunbirdöt (egyesek már a Thunderbird integrálását is emlegetik, mióta a Mozilla Foundation diszkréten kihátrált a saját levelezőkliense mögül), és emellett az új program már olvasni és írni is képes lesz a Microsoft Office XML-alapú dokumentumformátumait (docx, xlsx, pptx).

A bemutatószerkesztő új varázslóval (magyarul tündérrel) és elrendezésekkel bővül, az adatbázisszerkesztő modul, a Base új jelentéskezelő motort kap, Jfree és Pentaho-BI-alapokon. A rajzolómodul Draw pedig a jövőben nem csak exportálni tud majd PDF-be (ami már évek óta az OpenOffice alapvető szolgáltatása), de azok szerkesztésére is alkalmas lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.