Linus Torvalds azt üzente

A Linux atyja leszólja a konkurenciát

A nyílt forrású közösség tagjait is meg-meghökkentő kijelentéseiről elhíresült Linus Torvalds kérdésekre válaszolva alaposan lehúzta a Mac OS X-et, és a Windows Vistát. Meg úgy általában a Microsoft szoftverszabadalom-mániáját. Az Apple fájlrendszere szar, Bill Gatesék csak blöffölnek.

2008.02.07 19:45ma.hu

Linus Torvalds, a Linux-család atyja kinyitotta a száját - ami általában érdekes, ugyanis imád sarkosan fogalmazni (egyszer már nagyon csúnyán beszólt a Linux egyik ablakkezelő rendszerének, a Gnome-nak is, kiállva a KDE mellett - nem fogadta osztatlan lelkesedés kijelentéseit; ráadásul a legtöbb disztribúcióban, így a jelenleg legnépszerűbb Ubuntuban is a Gnome az alapértelmezett munkakörnyezet, de ez egy másik történet, amiről vég nélküli viták folynak, immáron hosszú évek óta).

A Sydney Morning Herald interjút készített a nem lebecsülhető hatású informatikussal, és megkérdezték véleményét a konkurens operációs rendszerekről: a Windows Vistáról és a Mac OS X Leopardról. Ő pedig válaszolt.

Tömören összefoglalva: mindkét rendszer rossz, nem utolsó sorban a filozófiájuk miatt. Szerinte ugyanis indokolatlan a felhajtás általában az operációs rendszerek körül - azokkal ugyanis legfeljebb a rendszergazdáknak kéne foglalkozni, nem a felhasználóknak. Ennek megfelelően nem is a rendszerek lényegével foglalkoznak a hírek, hanem olyan másodlagos dolgokkal, mint a grafikus felület. Aminek azonban nem lenne szabad a rendszer részének lennie - ahogy a Linuxban nem is az (nem mondta volna, ha nem így lenne...). Ez ugyanis - például a Microsoft esetében - megnehezíti a rendszer felügyeletét. (A legújabb Windows Server már nem is erőlteti az ablakokat - mert egy szervernél ez fölösleges, mondják.)

Torvalds szerint az Apple és a Microsoft számára azért fontos az állandó fejlesztés, hogy állandóan új szoftverek és hardverek megvásárlására kényszerítsék a felhasználókat. Elárulta azt is, hogy szerinte a Vistánál jobb a Leopard, de fejleszteni sokkal macerásabb rá, a fájlrendszere pedig - írd és mondd - teljesen szar. Természetesen a Linux a legjobb operációs rendszer, a verseny a második helyért dúl.

Véli azt azért is, mert őt magát is meglepi, mi mindent kihoznak mások az általa karbantartott Linux-kernelből. Különösen a mobiltelefonok esetében, amit fölöttébb izgalmas platformnak tart. Azért is, mert az alapvetően hagyományos méretű képernyőre megálmodott alkalmazásokat kell mobilkijelzőre álmodni.

Természetesen a nyílt forrású szoftverek rajongóit régen hergelő szabadalmakról i megvan a véleménye - ezekre hivatkozva szokott a Microsoft fogást keresni konkurensein. Ez azonban Torvalds szerint egyszerűen csak blöff. A redmondi óriás ugyanis állandóan szabadalmai megsértésére hivatkozik (a Linux kernel 42-t sértene, az ablakkezelők 65-öt, az OpenOffice.org 45-öt), ennél konkrétabb információkkal azonban senki sem rendelkezik. És valószínűleg nem is változik a helyzet - a monopóliumellenes perekben sokszor alulmaradó Microsoft valószínűleg nem kockáztatna meg egy, az ügyben elvesztett pert. A cél egyszerűen a bizonytalanság gerjesztése, és egy kis marketing.

Arról nem is beszélve, hogy szerinte a szabadalmakban lassan a piaci szereplők is a fejlődés állandóan előkerülő gátjait látják - ahelyett, hogy a szabadalmak a fejlődést szolgálnák.

Pedig a fejlődés fontos lenne - ugyanis a felhasználói szokások érésétől várja saját rendszere további népszérűsödését is, és egyúttal a Windows visszaszorulását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.