A bagoly újra röpül

Bumm: új durranás az UHU Linuxtól

Megjelent az UHU Linux 2.1-es, Bumm névre hallgató verziója. Alapértelmezett NTFS-kezelés, új alapértelmezett programok, frissített kernel, és a legfrissebb programkomponensek - plusz a már lelkesen dolgozó Baráti Kör: érdemes kipróbálni.

2008.02.06 17:30ma.hu

Hosszas fejlesztési és tesztelési időszak végezetével az UHU-Linux Csapat büszkén jelenti be, hogy kiadta a negyedik stabilnak nyilvánított, elsősorban otthoni vagy irodai használatra szánt disztribúcióját. Az UHU-Linux 2.1-s verziója a "Bumm" kódnevet kapta - olvasható a fejlesztők bejelentésében.

Újdonságok

- NTFS fájlrendszerek használata

- Az NTFS-3g-nek köszönhetően ezentúl lehetőség nyílik az ntfs fájlrendszerű lemezek megbízható és gyors írására és olvasására.

- Új alapértelmezett programok

- Az új Totem videólejátszóval szinte az összes videóformátum lejátszására alkalmas, ezen kívül képes megjeleníteni a DVD menüket is. Az Exaile segítségével nemcsak lejátszhatjuk, de katalogizálhatjuk is kedvenc zenéinket. A Brasero egy sokoldalú és egyszerűen használható CD/DVD író program, amely az eddigieknél jobban illeszkedik a megszokott munkakörnyezethez.

Libata

- A kernelben történt változtatásoknak köszönhetően mostantól minden lemezegység sd* (pl sda) néven látható, a hd* helyett. Hasonlóan, a cdrom meghajtók egységesen sr* néven jelennek meg. Automount új alapokon

A hordozható eszközök automatikus csatolását végző programokon rengeteget változtattunk. Az egyik szembetűnő különbség az, hogy a /media könyvtár alatt az üres CD- és DVD-meghajtók nem látszanak. Ne ijedjünk meg, amint behelyezünk egy lemezt, a megfelelő könyvtár létrejön. Az új módszer előnye többek között, hogy ily módon a lemez címkéje is meg tud jelenni a könyvtár nevében.

Azonnali üzenetküldés

A legújabb Pidgin helyettesít szinte minden azonnali üzenetküldő programot, így egy programon keresztül tarthatjuk a kapcsolatot minden barátunkkal és ismerősünkkel. A legújabb Skype és egy webkamera segítségével pedig akár videótelefonálhatunk is.

Internet

Az UHU-Linuxban megtalálható a legújabb Thunderbird levelezőkliens és Firefox webböngésző java és flash támogatással.

Egyéb Újdonságok

- Működőképes Suspend to RAM (Felfüggesztés)

- Új design

- ssh-agent támogatás

- Érintőképernyők jobb támogatása

Egyéb lényeges programfrissítések

- Kernel 2.6.23.9

- Gcc 4.2.2

- Glibc 2.6.1

- Jobb nyomtató támogatás az új CUPS (1.3.3), Hplip (2.7.9) és Ghostscript (8.61) programoknak köszönhetően

- Új Gnome (2.20), KDE (3.5.8) és XFCE (4.4.2) grafikus környezetek.

- Openoffice.org 2.3.0

- Adobe Reader 8.1.1

- Gstreamer

- X.org 7.4 (kivéve a szerver ami maradt 7.3)

Új programok

- Cheese fotó készítő és videófelvevő

- Virtualbox virtuális gép

- Qt4

A DVD-kép a nagy érdeklődés miatt egyelőre ftp-n és BitTorrent protokollon keresztül érhető el - utóbbit is érdemes kipróbálni, impozáns sebességgel tölthető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.