Újabb olcsó laptop, ezúttal Angliából

Újabb kihívó az Asus EEE-nek: laptopot harmincötezerért

Az olcsó laptopok piacára újabb szereplő próbál betörni. Az elsősorban diákoknak készülő Elonex One nem a számítási kapacitásával hódít, hanem szemérmetlenül alacsony árával: 99 fontért, azaz körülbelül harmincötezer forintért kapható.

2008.02.20 14:45ma.hu

Lassan nem telik el hét, hogy ne röppenne fel hír újabb, meglepően alacsony árú laptopokról. Most is van egy ilyenünk: az Elonex One nevű megoldás. Elsősorban a fiatal korosztály jelenti a célcsoportját, az év végéig 200 ezer iskolásnak szeretnék eladni a nem túl kecses, ám kimondottan ötletes (és egész jól felszerelt) noteszgépet.

A számítógép legnagyobb dobása az, hogy a kijelző és a billentyűzet szétválasztható, így szinte tábla PC-ként is hasznosítható lesz. Természetesen felszerelik Ethernet- és Wi-Fi csatlakozással, két USB portaj van, saját memóriája egy gigabájt. Optikai meghajtója és eget rengetően nagy képernyője nincs: 800x480 képpontos a kijelző. Rendszermemóriája 128 vagy 256 megabájt, processzora 300 megahertzen ketyeg - nem a teljesítménye miatt szerethető.

Az operációs rendszer természetesen Linux (a Linos 2.6.21), ami már tartalmaz szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, webböngészőt és levelezőklienst. Ezekhez még jár egy egyszerűbb képszerkesztő, játékok, és MP3-lejátszó, ami a drágább (120 fontos - egy átlagos felhasználó 477 fontot költött tavaly laptopjára, ehhez képest azért nem rossz ár), Bluetooth-szal szerelt verziónál már a telefonokkal is képes kommunikálni.

A kis gép abszolút hordozható: 230x146x33 milliméter, 950 gramm - és a hónap végén debütál egy oktatási kiállításon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.