Bizonyítottan rövidíti életét a sokat stresszelő!

A stressz olyan, mint a kuktafazék

A stressz és az aggódás fizikailag is megbetegíthet bennünket: a stressz olyan, mint a kuktafazék: ha nem figyelünk oda rá, túlnyomás alakul ki benne, és robban. Bizonyítottan befolyásolja az egészségi állapotunkat, sőt meg is rövidítheti az életünket.

2011.06.15 19:00medipress.hu

A súlyos, krónikus stressz a szívünktől az immunrendszerünkig különféleképpen hatást gyakorolhat a testünkre. A stressz tünetei befolyásolhatják az egészségi állapotunkat: úgy, hogy még csak észre sem vesszük.

Azt hihetjük, hogy valamilyen betegség az oka a hasogató fejfájásnak vagy az emésztési zavarnak, pedig valójában a stressz a hibás. Szervezetünk egy természetes stressz riasztórendszerrel rendelkezik, amely figyelmeztet és reagál az észlelt veszélyekre.

Az észlelt fenyegetés hatására idegi és hormonális jelzések révén ez a riasztórendszer felszólítja a mellékvesét, hogy szabadítson fel hormonokat, köztük adrenalint és kortizolt.

Az adrenalin megnöveli a pulzusszámot, a vérnyomást, és fokozza az energiaellátást. Az első számú stresszhormon, a kortizol, növeli a cukrok szintjét a vérben, fokozza az agy glükózfelhasználását, és növeli a szövetek helyreállításához szükséges anyagok mennyiségét.

A kortizol az immunrendszert is „lehalkítja”, amely így kevésbé képes visszaverni a fertőzéseket, és az emésztőrendszert, a reproduktív rendszert és a növekedési folyamatokat is elnyomja.

Amikor az életünk stressztényezői állandóan jelen vannak, stresszválasz-rendszerünk túlterhelődik. A stresszválasz-rendszer hosszú távú aktiválása pedig szinte az összes testi folyamatot gátolhatja.

Ha a szélsőséges stressztől állandóan feszültek vagyunk szellemileg és testileg, súlyos egészségügyi rendellenességek alakulhatnak ki:

- Az immunrendszer legyengül, ezért nagyobb eséllyel alakul ki nátha és fertőzés
- Magas vérnyomás
- Gyomorrontás, fekély és reflux
- Szorongás
- Fokozott gyors szívdobogás és szívdobogásérzés
- Pánikroham
- Szív-érrendszeri rendellenességek
- Megnövekedett vércukorszint
- Irritábilis bél rendellenességek
- Hátfájás
- Tenziós fejfájás vagy migrén
- Alvászavarok
- Krónikus kimerültség szindróma
- Légzőszervi rendellenességek és nehézlégzés
- A bőrbetegségek, például az ekcéma súlyosbodása

A stressz oldásával és csökkentésével mentesíthetjük szervezetünket a feszültség hosszú távú lelki és fizikai hatásai alól.

A figyelmeztető jelek felismerésének köszönhetően egészségesebb életet élhetünk, mert gyakran éppen a stressz az, ami megbetegít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.