A stresszt az éneklés is csökkenti

Nyugodj meg! Tabletta helyett 12 egészséges tippel

Énekeld ki magadból a stresszt karaoke-val! Az éneklés nagyszerű érzés: csak kérdezz meg egy kórust. Egy főiskolai kórussal végzett kutatás bizonyította, hogy a diákok stressz szintje csökkent, amikor egy kórushoz csatlakoztak.

2011.05.15 15:00kamaszpanasz.hu

Ám nem fontos semmilyen csoporthoz csatlakoznod, vagy egyáltalán tehetségesnek lenned, hogy mély levegőhöz, stressz csökkenéshez juss.

Menj el karaokézni a barátaiddal és élvezheted a nevetés jótékony hatását, vagy énekelj úgy, mintha egy tehetségkutató meghallgatásán lennél a zuhany alatt.

Irány a természet


Kutatások kimutatták, hogy ha kint vagy a szabadban, vagy akár, ha látod a természetet az ablakodból, az jót tesz az érzéseidnek. Nem vidéken élsz? Szánj egy kis időt, hogy néhány háztömbnyit sétálj az iskolába a buszmegállóból, vagy a szüleid kocsija helyett minden nap, vagy vidd ki a parkba a házidat. Szánj néhány percet arra, hogy alakok után kutatsz a felhők között, csupán az ajtón kilépve.

Kacagj egy nagyot

Szintén kutatások bizonyították, hogyha rendszeres "LOL pillanataid vannak", vagy ha már csak gondolsz a nevetésre, az felturbózhatja az immunrendszeredet, és csökkentheti a stressz hormon, a kortizol termelését. (A LOL egyébként az angol "laughing out loud" rövidítése, ami magyarul annyit tesz: hangosan felnevetni)

Úgyhogy, ha tv-nézéssel ütöd el az idődet legközelebb, legyen az, valami vicces műsor.
Vagy amikor barátokkal vagy, találjátok meg, ki tudja a legőrültebb viccet. Otthon kérd meg a szüleidet, hogy vegyék elő a közép, meg általános iskolás képeiket - ettől garantáltan mindenki nevetni fog...

Táncold ki magadból


Ha klasszikus zenét hallgatsz, az megnyugtat a stresszes időszakokban. De ha kiválasztod a neked való zenét, és táncolsz rá, annak szintén stressz csökkentő hatása lehet, azzal, hogy segít kitáncolni magadból a feszültséget. Hallottad valaha azt a mondást, hogy "Táncolj úgy, mintha senki se látna?"

Csak csukd be a szobád ajtaját, tekerd fel a hangerőt, és igazán tedd oda magad, nem kell aggódnod a mozdulataid miatt.

Találj egy hobbit


És nem, a videojátékok nem számítanak. Valójában, a videojátékok játszása, ugyanúgy, mint az sms-ezés, vagy a tv-nézés tulajdonképpen megterhelik az agyadat.

Úgyhogy ha sms-ezni akarsz, sms-ezz, de kapcsold ki a videojátékot és vica verse. Még jobb, ha más hobbikkal töltöd az idődet, mint az olvasás, fényképezés, emlékkönyv készítés ( "scrapbooking"), festés, sportolás, vagy zenélés, vagy akármi, ami segít ellazítani az elmédet.

Beszélgess egy baráttal


Ha beszélsz a stresszről, a problémáid kevésbé ijesztőnek tűnnek majd, és lehet hogy rájössz, hogy az akinek elmondod, ugyanazon a dolgon ment keresztül.

Ha kényelmetlenül érzed magad attól, hogy az anyukáddal vagy az apukáddal beszélj erről, akkor mondd el barátoknak, a kedvenc tanárodnak, vagy akár a család házi kedvencének. A kutatások kimutatták, hogy ha valaki a háziállatával foglalkozik, kevésbé stresszes, és végülis a kutyák és a macskák is nagyszerű hallgatóság.

Csak lélegezz mélyeket

Gondolod, mélyre kell menned, ahhoz, hogy meditálj? Valójában csak mélyeket kell lélegezned. Ülhetsz egy bizonyos módon, ha szeretnél, vagy helyet foglalhatsz csendesen, csak a lassú, mély lélegzetvételre koncentrálva.

Próbálj meg ismételni egy szót, amint kilélegzel, akármilyen szót, ami megnyugtat: nyugalom, lélegezz, relaxálj. Vagy lélegezz mélyeket, miközben elképzelsz egy megnyugtató helyet magadban, a tengerpartot, az erdőt, a nagymamád konyháját.

Próbáld ki először öt percre, és meglátod, ahogyan lelassul a szívverésed, úgy nyugtatja meg a többi részedet is.

Pörögj fel, aztán relaxálj

Néha a stressz annyira felgyülemlik benned, hogy a mozgás tűnik az egyetlen módnak, hogy enyhítsd. Ez az, amikor a testedben az adrenalin nevű hormon dolgozik.

Ha nem vezeted le azt a felgyülemlett feszültséget, fejfájásod, gyomorfájásod, alvási problémáid lehetnek. Ha mozogsz (sétálsz, kocogsz, vagy akár frizbizel), az segít a testednek csökkenteni a stresszt.

Jóga

Évezredek óta relaxálnak és nyújtanak az emberek jógával, mert tényleg használ, és nagyon egyszerű lehet. Sohasem próbáltad? Kezd a nyugtató magzat pózzal.

Térdelj le és ülj rá a lábfejedre, aztán dőlj előre ahogy csak tudsz nyújtott karjaidat hátra csúsztatva. A cél az, hogy próbáld meg a homlokodat a földön pihentetni. Keress jóga foglalkozásokat az edzőtermekben, vagy videókat, utasításokat a pózokhoz, az interneten, vagy nézz meg egy DVD-t.

Progresszív relaxáció

Lehet, hogy bonyolultnak hangzik, de a progresszív izom relaxáció egy egyszerű, bevett, igazi testet-elmét relaxáló módszer. Kezdd a bal kezeddel, feszítsd meg, majd lazítsd el. Végezd el ezt háromszor mindkét kezeddel, karoddal, és aztán a lábaiddal.

Miért működik? Ez egyfajta véráramlást serkentő módszer, ami arra készteti az izmokat, hogy ellazuljanak. Nem tudsz elaludni? Használd ezt, hogy segítsen elbóbiskolni.

Tai Chi és Qigong

A Tai Chi és Qigong (chi gong) ősi kínai gyakorlatok, amikben lassú mozdulatok vannak, és bizonyítottan segítenek a stressz csökkentésben. Nézz utána, hol tudsz ilyen órákra járni, vagy nézz meg egy DVD-t vagy YouTube videókat, hogy megtudd, hogyan működik.

Szagolj valami kellemeset

Ez nem csak egy reklám, hogy minél több illatszer terméket vásárolj: Bizonyos illatok megérzése (levendula, rozmaring, szantálfa, bergamott), valójában csökkenthetik a stressz hormonok termelését, a kutatások szerint.

Igen, ezen illatok némelyikét megtalálhatod testápolókban, tusfürdőkben és más tisztálkodási termékekben.

Lehet, hogy még a spájzban is találsz szárított rozmaringot. Vagy nevelj saját rozmaringot vagy levendulát ami természetes, stresszűző légfrissítő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.