Stresszoldás és relaxáció otthon

Törődjünk magunkkal is, anyukák!

Sok nő nem tud a család, a gyermeknevelés mellett saját magára elég időt szakítani - pedig néha szüksége lenne egy kis kikapcsolódásra, önkényeztetésre. Ehhez olykor még a lakásból sem kell kimenni.

2011.05.06 10:55ma.hu

Hosszú napon, sőt, hosszú héten vagyunk túl. Egy családanya napjai - főleg, ha éppen csak belecsöppent a gyermeknevelésbe -, igen megerőltetőek lehetnek, arról nem is beszélve, hogy az esetek többségében nem alszanak eleget, nem tudnak pihenni.

Talán lehetetlen vállalkozásnak tűnik, hogy egy kicsit lazítsanak, de a helyzet az, hogy muszáj néha megtenni - hiszen ha nem tesszük, egyre türelmetlenebbek is leszünk, aminek a gyermek is kárát láthatja. Szükségünk van egy kis egyedüllétre és nyugalomra, hogy újult erővel láthassunk hozzá a dolgunkhoz.

Több módszer is van rá, hogy otthon is kikapcsolódhassunk kicsit. Egy kis relaxációval, nevetéssel, vagy valami finomsággal, ami ugyanakkor nem szaporítja a kilókat. Íme néhány tipp a megfizethető és egészséges önkényeztetésért, hogy energiához jussunk és lelki feltöltődéshez.

Egy falat fekete csoki

Ha édesség, akkor válasszuk a fekete csokoládét, mely a legegészségesebb a csokik közül és nagyon finom is. Minden nap fogyaszthatunk belőle, de csak egy kis szeletet. Csökkenti a vérnyomást, növeli a véráramlást, elősegíti a "jó" koleszterint.

Levendula

Illatosítsuk a helyiségeket levendulával. A levendulát ősidők óta használják nyugtató, relaxáló növényként. Töltsünk meg vele kis tálkákat, vegyünk levendulás illatgyertyákat vagy illóolajat.

Nemcsak nyugtat, a fejfájást is csillapítja, segít depresszió esetén, javítja az alvás minőségét. Egy keveset a levendulás illóolajból a párnánkra is spriccelhetjük - kellemes álmokat!

Egy hosszú csók...

A mindennapi teendők és rohanás közepette sokszor elmaradnak a régi, meghitt csókok. Szánjunk a házastársunkra, párunkra is több időt, reggel munkába indulás előtt lepjük meg egy hosszú csókkal. Kezdjük vidáman a napot!

Halvacsorák

Egy tonhal steak ízletes, egészséges és nem hizlaló vacsora lehet. Tele van Omega-3 zsírsavval, sokat tehetünk vele szívünk egészségéért, és azért, hogy új energiával töltődjünk fel.

Manikűr

Régen nem manikűröztünk, festettük ki a körmünket? Akkor itt az ideje. Talán apróságnak tűnik, de egy kis kézápolás és körömfestés után is jobb a közérzetünk. Ápoltabbnak nézünk ki, ráadásul egy mutatós körömlakk igazán nőies.

Egy vicces film

Remek kikapcsolódás egy humoros filmet megnézni este, kettesben a párunkkal - a nevetés jó gyógyszer, stresszoldó, erősíti az immunrendszert és stabilizálja a vérnyomást.

Kávé helyett teát!

Sok a kávéfüggő hazánkban is, pedig egy finom tea nemcsak egészségesebb, jobb ízűbb is tud lenni a kávénál, ráadásul a teafogyasztók a kutatók szerint kevésbé stresszesek. Különösen a zöld tea jótékony hatásai ismertek.

Szex

Nincs is jobb annál, mint egy stresszes napot lezárni egy jól eső szeretkezéssel! A szex jókedvűvé tesz, önbecsülést ad, oldja a stresszt. Csökkenti a vérnyomást, erősíti az immunrendszert, és nem utolsó sorban életben tartja a szerelmet.

Masszázs

Sokan nem is próbálják ki, mert költséges dolognak tartják. Egyszer-egyszer azonban érdemes költeni rá, mert egy masszázzsal is sokat tehetünk egészségünkért. Remek stresszcsökkentő és az immunrendszerre is jó hatással van.

Nyújtás

Otthon, rövid idő alatt is elvégezhetünk néhány nyújtó gyakorlatot. Ha régóta nem tornáztunk, különösen jól fog esni: akár tévénézés közben is végezhetjük. Testünket rugalmasabbá tesszük, az elfáradt izmokat megdolgoztatjuk. Szintén stresszoldó hatása van, a vérkeringést pedig felpezsdíti.

Alvás

Ha valaki keveset tud aludni, nem csoda, hogy rosszkedvű és kimerült. Igyekezzünk napi 8 órát aludni, a szervezetünk meghálálja.

Természet

Szakadjunk ki kicsit a természetbe. A zöld környezet mindig jó hatással van az emberre, különösen, ha napjait többnyire egy lakás négy fala közt tölti. Már a zöld látványa is vidámabbá tesz: nézzünk jól körül, itt a tavasz!

Hívjunk fel egy jó barátot!

Bizony. A barátok nem szűntek meg attól, hogy családunk van. Továbbra is el lehet velük beszélgetni, ami kellemes érzést kelt bennünk. Növeli az önbecsülésünket és tudjuk, hogy a családon kívül is vannak, akik szeretnek, van egy kör, ahová tartozunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.