Relaxáló mozgással, légzéssel oldhatjuk...

Besokalltál? Lélegezz és menj el sétálni!

Szinte nincs is olyan ember, akit nem ér hetente valamilyen stresszhelyzet - rosszabb esetben minden napját áthatja. Muszáj valahogy kezelnünk, mielőtt legyűr: szakértők szerint a fizikai aktivitás és helyes légzés sokat segíthet.

2011.03.09 15:00ma.hu

A stressz nemcsak egészségünkre, munkateljesítményünkre is rossz hatással van. Ha több oldalról is szorítanak bennünket, nagy rajtunk a nyomás, előbb-utóbb úgy érezzük, kész, feladjuk.

Fáradttá, elgyötörtté válunk, mosolyogni semmi kedvünk, a gyomorgörcs mindennapjaink részévé válik. Nem szabad hagynunk, hogy a stressz kikészítsen, mert komolyabb betegség is lehet belőle. Próbáljuk meg menteni a menthetőt, fizikai aktivitással, légzéssel oldani a helyzetet.

Két lehetőség van: vagy van módunk megszüntetni a stressz forrását, vagy próbálunk felülkerekedni rajta.

Sétálj!

A mozgással könnyíthetünk magunkon, alábbhagy a feszültség. Rendkívül egyszerűnek hangzik a tanács: menjünk el egyet sétálni.

A meditációs gyaloglás percek alatt képes oldani a stresszt, a negatív energiákat - aggodalmaskodás, idegességet - a fizikai aktivitásra fordítjuk. Az agyra nyugtató hatással van.

Nincs rá szükség, hogy messzire menjünk, túrabakancsot vegyünk fel, vagy kisétáljunk a természetbe, csak néhány percet vesz igénybe. Akár az épület másik felébe is átmehetünk, csak gyalogoljunk. Agyunkat a múltban történt dolgokról átállítjuk a jelenre.

Olykor az is elég az agy átállítására, ha stresszhelyzetben felkelünk az asztalunkról, elmegyünk pár percre a mosdóba, vagy valahová, kitisztítani a fejünket, és nem hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk a negatív érzés.

Lélegezz!

Séta közben igyekezzünk kikapcsolni a velünk történt, nyomasztó dolgokat. A légzésünkre figyeljünk.

Vegyünk észre hangokat magunk körül, kösse le figyelmünket a körülöttünk levő világ, mindaz, amit látunk - majd ismét a légzésünkre koncentráljunk. Ha zavaró gondolataink ismét felbukkannak, vegyük tudomásul őket, de térjünk vissza a légzésünk figyeléséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.