Fog- és ínyproblémát okozhat az aggodalmaskodás

A te szádban mit csinál a stressz?

A túl sok stressz okozhat fejfájást, gyomorproblémákat, vagy egyszerűen csak "nem vagyunk a topon" miatta - azt azonban kevesen tudják, hogy a szánkban is kárt tehet.

2011.04.11 10:50ma.hu

A fokozott stresszre az egész szervezet reagál, hiába érezzük például csak a fejünkön, vagy a gyomrunkban - szánkra, fogainkra, ínyünkre is hatással lehet.

A stressz, az állandó aggodalmaskodás ugyanis különféle, irritáló szájsebeket, fogcsikorgatást, ínyrendellenességeket, vagy az íny állapotának rosszabbodását eredményezheti, melyeket a szegényes szájhigiénia, a nem megfelelő étkezési szokások csak súlyosbítanak.

Hogyan védekezhetünk ezek ellen?

A szájban létrejövő, "ragyás" sebek, sérülések, melyeknek általában fehér vagy szürkés a közepe, a széle pedig pirosba hajló, a száj belsejében keletkeznek.

A szakértők máig sem biztosak abban, miért alakulnak ki - lehet az immunrendszer problémája, baktériumok vagy vírusok miatt is -, de úgy gondolják, a stressz is szerepet játszik benne, ahogyan az allergia, vagy a kimerültség is fokozza az esélyünket arra, hogy jelentkezzenek. Nem fertőzőek azonban. A legtöbbje magától elmúlik legfeljebb 10 nap alatt.

Kezelni érzéstelenítő hatású gyógykészítményekkel lehet, de emellett ne fogyasszunk fűszeres, csípős ételeket, ha sebes a szánk belseje. Olyasmit sem, amelynek magas a sav tartalma, mint például a paradicsom vagy a citrus félék.

A szájsebek egy részét, melyeket inkább hólyagoknak nevethetünk, a herpesz vírus okozza, ezek fertőzőek is. Általában a száj körül jelentkeznek, de az orr alatt és az áll környékén is előfordulhatnak. Az érzelmi problémák hatására fokozottan előjöhetnek, egyéb bőrproblémákkal együtt.

Bár nagyjából egy hét alatt eltűnnek, kezelésük szükséges, a legmegfelelőbb gyógykészítményeket az orvosunk vagy fogászunk ajánlhatja. A kezelést már akkor érdemes elkezdeni, amikor a seb kezdeményét észrevesszük.

Fogcsikorgatás

A stressz hatására - észrevétlenül is - csikorgathatjuk a fogainkat. Napközben is, de inkább éjszaka. A jelenség neve bruxizmus. Ha valaki egyébként is hajlamos a fogcsikorgatásra, a stressz csak súlyosbíthatja a dolgot.

Úgynevezett TMJ rendellenességet is okozhat, mely az állkapocs ízületének megbetegedése. Fogorvos segíthet ilyen esetben: olyan eszközt írhat fel, amely akadályozza az éjszakánkénti fogcsikorgatást.

A stressz miatt a megszokott szájhigiénia is háttérbe szorulhat - márpedig a megfelelő fogmosás és szájápolás szükséges. Ha nem vigyázunk szánk egészségére, a fogak, de az egész szervezet is megsínyli. Ráadásul, amennyiben egyébként is problémás az ínyünk, a szegényes szájápolás rosszabbá teheti a helyzetet.

A stresszes ember hajlamos rossz étkezési szokásokat felvenni. Egészségtelenebb ételeket választ, esetleg több édességet, cukros ételt eszik, amely szintén a fogak állapotának romlásához vezet.

Az íny vérzése, illetve a plakk okozta gingivitis a leggyakoribb gyulladásos ínybetegség. Általában a bakteriális lepedékekre adott "válasz". Vöröses elszineződés, dagadás és rostos megnagyobbodás jelentkezhet.

A kutatók szerint a depressziós ember is hajlamosabb elhanyagolni a szájhigiéniát, és mint tudjuk, a stressz gyakran vezet depresszióhoz. Egy kiegyensúlyozott étrenddel, a fogorvos rendszeres látogatásával és megfelelő szájápolással azonban csökkenthetjük a szájsebek esélyét, illetve a rendellenességek kialakulását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.