Hogyan fehérítsünk házilag?

Ép és szép - Gyümölccsel és sajttal a szebb fogakért!

Nem véletlenül vonzó a rendezett fogsor - a szép fogakkal rendelkező emberekre nagyobb bizalommal is tekintenek, ráadásul egy szép mosoly aranyat ér az ismerkedésnél is...

2011.03.30 15:00ma.hu

Ép és szép fogakat valószínűleg mindannyian szeretnénk - nem mindenkinek adatott meg a kifogástalan fogsor, de semmi sincs veszve.

Hiszen a fogorvosok ma már a nehezebbnek tűnő problémákon is tudnak segíteni: legyen szó fogszabályzásról vagy a fogak javításáról, szebbé tevéséről. Magunk is tehetünk azonban néhány egyszerű dolgot azért, hogy fogaink szebbek, ragyogóbbak, egészségesebbek legyenek.

Használjunk fogselymet

A fogselyem használatát a fogorvosok melegen ajánlják - ezzel ugyanis az olykor talán észre sem vehető ételmaradékot is eltávolíthatjuk a fogak közül, és olyan helyekre is beférhetünk vele, ahová fogvájóval és fogkefével nem.

A fogvájóval óvatosan bánjunk. Ne furkáljuk erővel a fogak közé, mert sérülést okozhatunk és az ínyünket is megsérthetjük. Gyakran cseréljünk fogkefét!

Ne várjuk meg, amíg a fogkefénk gyakorlatilag használhatatlan lesz, sörtéi szétállnak, kopottak és jóformán csak csuszatolásra jó, nem tisztességes fogmosásra.

Célszerű a fogkefénket minden 3-4 hónapban újra cserélni! Elektronikus fogkefe esetében a fejet a gyártó javaslata szerint cseréljük.

Együnk sajtot!

A sajtrajongók örülni fognak: fogaink fehérségét sajttal is fokozhatjuk, jó formában tartja a fogzománcot, van benne kalcium. Ügyeljünk a D-vitamin bevitelre: fogyasszunk sok tejet, tojás sárgáját és halat.

Fehérítsünk szódabikarbónával!

Bizonyos italok idővel elszínezhetik a fogakat. Aki szereti a kávét, a vörös bort, havi két alkalommal mossa meg fogát szódabikarbónával a fogfehérítés végett.

Fehérítő gyümölcsök

Szintén fehérebb fogakat érhetünk el az eper, az alma, körte, répa, vagy zöldség elfogyasztásával, mindegyiknek nyálfokozó a hatása, a fogak pedig szép fényesek lesznek.

S végül, de nem utolsósorban: a nyelvünk gondozása is beletartozik a megfelelő szájápolásba. Tisztítsuk meg a nyelvünket is, ezzel a kellemetlen leheletet is kizárjuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.