Sérülékennyé válik a zománc

A lúgos anyagok is károsíthatják a fogakat

Régóta ismert tény, hogy a savak károsítják a fogzománcot, azonban a Göteborgi Egyetem Sahlgrenska Intézetének kutatói kimutatták, hogy a lúgos kémhatású anyagok is károsodást okozhatnak - elpusztítják a fog szerves részét, így a zománc sérülékenyebbé válik.

2009.10.30 16:53medipress.hu

A kutatók figyelmét az autószerelők által használt erősen lúgos (pH 12-14) zsírtalanító spray okozta úgynevezett „pelyhes” fogzománc keltette fel, amely megnöveli a fogszuvasodás és a fogkárosodás kockázatát. A lúgos zsírtalanítókat az üzemi konyhákon, továbbá a graffitik eltávolítására is használják.

Fabian Taube foglalkozásegészségügyi szakorvos és munkatársai a kísérlet során zsírtalanítóknak és más lúgos anyagoknak tettek ki kihúzott fogakat, majd elektronmikroszkópos és spektroszkópiás vizsgálattal azt találták, hogy a lúg hatására a fog szerves állománya gyorsan bomlik, továbbá a fogzománc szerves állománya is hasonlóan reagál.

Azt viszont nem sikerült kimutatnunk, hogy lúg hatására a zománc nagy részét kitevő ásványi anyagok összetétele is megváltozik, ebben különbözik a savak hatásától” – mondta el Taube.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.