Tegyünk a szép mosolyért

Károsítja a fogakat a mindennapi stressz

Mindennapi életünkben egyre gyakrabban okoznak feszültséget a pénzügyi, munkahelyi gondok és a környezeti katasztrófák, ez pedig a fogsorunkon is meglátszik. A rendszeres fogcsikorgatás súlyos károsodásokat okozhat a fogakban.

2010.06.12 11:04medipress.hu

A fogászok véleménye szerint a fogcsikorgatás egyre gyakoribb problémává válik. "Legalább 20 százalékkal nőtt meg a fogcsikorgatás miatt kicsorbult vagy károsodott fogak száma, ez pedig véleményem szerint a stressznek köszönhető" - mondta el az MSNBC hírcsatorna riporterének Dr. Michael Sinken New York-i fogorvos.

Fogainkkal a problémák ellen

A Head & Face Medicine folyóiratban nemrégiben közzétett új tanulmány szerint az éjszakai fogcsikorgatás (szaknyelven bruxizmus) gyakoribb azoknál az embereknél, akik gyakrabban küzdenek mindennapi gondokkal otthon és a munkahelyen.

 
Dr. Matthew Messina, Cleveland környéki fogorvos, az Amerikai Fogászok Szövetségének (ADA) tanácsadója azt mondja, az ő pácienseinél is meglátszik a stressz a fogakon. "Rendelőm közel van a NASA egyik létesítményéhez és amikor az Obama-kormány megszorításokat vezetett be, sok páciensem aggódott a jövője miatt" - emlékszik vissza Dr. Messina. "A stressz miatt gyakoribbá vált a fogcsikorgatás.

A fogorvosok a stresszt és a fogcsikorgatást fejfájás, ízületi- és izomfájdalmak, továbbá a törött, kicsorbult fogak, a kitört fogtömések és letört fogcsúcsok formájában tapasztalják meg.
"

A-típusú fogsor

Az amerikai Általános Fogászati Szövetség szerint minden harmadik ember csikorgatja a fogát, különösen "azok az emberek, akik agresszívek, folyton versenyeznek és sietnek". A bruxizmust kapcsolatba hozták az alvási apnoéval és egyes antidepresszánsok mellékhatásaival is.

Sajnos sok fogcsikorgató ember nem is tud arról, mit csinál, ameddig le nem törik egy foga. Vannak azonban figyelmeztető jelek: fejfájás, fájós fogak, az állkapocs izmainak fájdalma, lekopott fogfeslzínek, érzékeny fogak, a fül csengése, továbbá a temporomandibuláris (az állkapocs és a halántékcsont között elhelyezkedő) ízület kattogása. Az alvótárs akár hallhatja is a fogcsikorgatást.

Ha valakiről kiderül, hogy álmában a fogát csikorgatja, attól sajnos nem szűnik meg a stressz, mivel számos esetben súlyos összegeket hagyhatunk ott a fogorvosnál koronákra és fogvédőkre.

Enyhülés a fogak számára

Van, akinél a biofeedback jelenti a megoldást a problémára, mások azonban az éjszakai fogvédőre esküsznek. Ezek a személyre szabott készülékek igen drágák lehetnek, a társadalombiztosítás pedig nem minden esetben fedezi őket.

"Néhányan már attól a javulás útjára lépnek, hogy megtudják, erős stressz alatt állnak" - mondja Dr. Messina. "Megtaníthatunk a pácienseknek olyan technikákat, amellyel lazíthatnak, ha feszültnek érzik magukat." Akiknek ez nem elég, annak jól jön az úgynevezett okkluzális fogvédő, amely nyugodt éjszakát biztosíthat. "Egy fogvédő pedig még mindig kevesebbe kerül, mint egy törött fog kijavítása" - teszi hozzá Dr. Sinkin.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.