Lazítson, hogy ne kapjon gyomorfekélyt

A stressz 5 meglepő tünete

Sajnos kijelenthetjük, hogy a stressz ma már mindennapi életünk szerves része, foglalkoznunk kell vele.

2010.06.08 07:50Domokos Andrea, ma.hu

Gondolkodj el, mikor mentél  át utoljára stresszes időszakon. Fel tudod idézni hogyan reagált rá a tested, szervezeted? Egészségügyi szakemberek szerint a feszültség előbb-utóbb valamilyen egészségügyi probléma képében tör a felszínre, és a lehetőségek tárháza – a feledékenységtől a bőrproblémákig – végtelen. Talán a te szervezeted is küldött valami S.O.S. jelzést, amit könnyen lehet, hogy figyelmen kívül hagytál, vagy nem is gondoltad volna, hogy ez a folytonos idegeskedés megnyilvánulása. De nézzük, milyen jelekre is kell különösen figyelnünk.

1. Ernyedt izomzat

A nyaki fájdalom nem csupán a számítógép előtt töltött hosszú órák eredménye lehet, a sresszes életmód szintén az izomzat visszaeséséhez vezet. Ez hosszú távon fájdalmakkal járhat, amikor az izomzat nem elég erős ahhoz, hogy sokáig mozdulatlanul tartsa a testet, ezért begörcsölhet. A jó erőnlét tehát nem csupán a kemény fizikai munkához, hanem a fizikailag könnyűnek látszó szellemi munkát végzőknek is nagyon fontos.

2. Látási zavarok

Hamarabb elfárad a szemed, és olykor homályosan látsz, amire eddig nem volt példa. Ennek egyrészt a stressz, másrészt a folyamatos számítógépes munka lehet az oka. Ha kénytelen vagy komputerrel dolgozni, ügyelj arra, hogy minimum 20 percenként pihentesd a szemed, például nézz ki az ablakon.

3. Kézszárazság

Már mindenféle kézkrémet kipróbáltál az olcsóbbaktól a legdrágábbig, de a kezeid pontosan ugyanolyan szárazak, mint a krémteszt elején. A belülről fakadó problémákat külső segítséggel aligha lehet meggyógyítani. A kéz szárazságával gyakran jelentkezik a körmök töredezése, ami szintén a stressz velejárója.

4.  Gyomorfekély

Ez már a stresszes életmód súlyosabb következménye, ne várjuk meg, hogy bekövetkezzen. Vannak előjelei, melyek észlelésekor azonnal igyekezzünk változtatni életmódunkon! Bizonyos emberek úgy reagálnak a feszültségre, hogy képtelenek olyankor enni, egy falat sem megy le a torkukon, még akkor is ha éhesen, de étvágytalanság gyötri őket. Érdemes ennek ellenére pár falattal megpróbálkozni, esetleg joghurtot fogyasztani, de semmiképp se kávéval próbáljuk oldani belső feszültségünket.

5. Túlzott fáradékonyság, feledékenység

A stressz olyan hormonokat aktivál szervezetünkben, amelyek nagymértékben csökkentik az adrenalinszintet, így taszítva minket a folytonos fáradtságba, álmosságba, hiába alszunk 10 órákat. Az is jellemző, hogy ilyenkor az ember nehezen tud elaludni, a kelés pedig ha lehet, még ennél is nehezebben megy. Kialvatlanul a gondolkodás, koncentrálás is maximum csak 20%-on működik, így nem is csoda, hogy a felét elfelejtjük azoknak a dolgoknak, amiket észben kellene tartanunk.

Megelőzve, hogy gyógyszerek tömkelegével kelljen a szervezetünket mérgezni, figyeljünk oda magunkra, és amint a stressz okozta tünetek legártatlanabb(nak tűnő) variációját véljük felfedezni, hajtsunk végre legalább egy kisebb életmódváltást, és csökkentsük a stresszelő tényezőket mindennapjainkban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.