Játékos formában utánoznak alakokat

Gyermekjóga - a kicsik is elkezdhetik

A jóga a gyerekek nyelvére játékos formában lefordított testtartásokról szólhat, ahol különböző állatokat utánozva átmozgatják testrészeiket, ezzel serkentve a test és a lélek öngyógyító képességét.

2010.09.13 18:00ma.hu

A jóga a gyermekek esetében egy mozgáskultúra egyensúllyal, harmóniával és sok vidámsággal.

A gyermekjóga a tévhitekkel ellentétben nem kicsavart testpózokról, lótuszülésben történő hosszú percekig tartó “om-ozásról”, hanem ellazulásról szól.

Mivel a jógaóra során a gyerekek folyamatos mozgásban vannak, így lehetőségük nyílik arra, hogy levezessék azt a rengeteg energiát, amely bennük összpontosul, és az aktív mozgás után megtanulják ellazítani magukat.

Lehetőségük nyílik “kijógázni” magukból a számukra nehéz, gondot okozó helyzeteket, segít azok feldolgozásában, megoldást kínál nekik, hogy gyermekek maradhassanak, amíg csak lehet.

Ezeket a technikákat elsajátítva azután otthon is bármikor, családi körben, akár közös hétvégi programként is elővehetik.

A gyermekeknek nagyon sokat számít az, ha be tudják vonni a szülőt és meg tudják osztani élményeiket. Így válik, válhat életformájává nem csak a kisgyermeknek, de adott esetben akár az egész család számára is a jóga.

A jóga segítségével a gyermekek képesek fejleszteni önmagukban minden pozitív tulajdonságukat.

Önbizalmat ad, nem versengésre tanít, mégis gyermekek társaságában, csoportos foglalkozások során, pozitív környezetben tanulják meg.

A gyermekjóga kicsikre gyakorolt jótékony hatásai

* kapcsolatba kerülnek a belső világukkal, jobban megismerik önmagukat,

* nő az önbizalmuk,

* segít a figyelemkoncentrációban,

* megtanítja őket, hogy könnyedebben kezeljék szorongásaikat, félelmeiket,

* elkezdjék megélni az érzelmeiket, kiadják magukból, ne fojtsák el azokat, legyen az pozitív, illetve negatív,

* nő az erejük, állóképességük, koordinációs képességük, testük rugalmassága,

* megtanulják a helyes, tudatos légzést, mely sok betegségtől óvja meg őket,

* megtanulnak ellazulni

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.