Összefüggés van a két dolog között

Stressz és magas vérnyomás - Együtt jár?

Kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a krónikus mentális stressz és a magas vérnyomás közt összefüggés áll fenn. A krónikus mentális stressz többféle okra vezethető vissza.

2010.12.20 09:11webbeteg.hu

Kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a krónikus mentális stressz és a magas vérnyomás közt összefüggés áll fenn. A krónikus mentális stressz többféle okra vezethető vissza.

Hogyan kezelhető a mindennapi stressz?

A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stressz-betegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.

A stressz adódhat abból, amit a külső környezet az egyénre gyakorol. Ilyen külső tényező lehet egy földrengés is. Japán kutatók azt vizsgálták, hogy az 1995-ös japán Hanshin-Awaji földrengés következtében, a katasztrófa okozta stressz hatására pár hónapig a magas vérnyomás és a koszorúér eredetű megbetegedések megszaporodtak.

Más külső tényező lehet a munka is. A munkahelyi terhelés kiválthat magas vérnyomást, különösen ott, ahol az egyén nagy terhelésnek van kitéve és munkája felett kevésbé gyakorolhat kontrollt. Az ambuláns, 24 órás vérnyomás monitorizálás is ezt támasztja alá.

A vérnyomás értékek a munkavégzés során magasabbak, mint az egyéb tevékenység során mért értékek. Férfiak általában érzékenyebbek a munkahelyi stresszre, mint a nők.

Milyen mechanizmus alapján alakul ki a hipertónia?

A pontos mechanizmus nem ismert, de feltételezzük, hogy három okra vezethető vissza:

- a stressz természetére
- arra, ahogyan az egyén a stresszt érzékeli
- az egyén fiziológiai érzékenységére.

Valószínűleg a szimpatikus idegrendszer átmeneti túlműködésének szerepe van a magas vérnyomás kialakulásában, különösen a kezdeti szakaszban.

A stressz fokozza az akut kardiális események számának szaporodását is.

A családi állapot is számít

Számos vizsgálat kimutatta, hogy a családi állapot és a halálozási kockázat szoros összefüggésben áll. Japánban közel százezer emberen vizsgálatot végeztek.

Azt állapították meg, hogy az elmúlt 20-30 évben azon férfiak esetében, akik elváltak, vagy özvegyekké váltak, a kardiovaszkuláris megbetegedések száma és köztük a magas vérnyomás is szignifikáns mértékben megszaporodtak a házasságban élő japán férfiakhoz képest.

A nők körében ez a tendencia szignifikáns mértékben nem volt megfigyelhető.

Ezek az eredmények azt sugallják, hogy az egyedülálló lét, az elvált lét és az özvegység negatívan hatnak az egészségügyi állapotra. Az egyedüllét, mint stressz tényező fokozza a magas vérnyomás kialakulását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.