Muszáj az utazásnak stresszesen telnie?

A titok: készülj fel alaposan és adj időt magadnak

Az utazás szerves részét képezi a nyári vakációnak. Stresszel jár, hiszen aggódunk, hogy minden rendben menjen, a poggyászok és a gyerekek el ne vesszenek, a járatunk ne késsen, ne történjen semmi baleset az út során...

2011.06.08 16:00kamaszpanasz.hu

Lehet, hogy a most következő tippek nem szüntetik meg teljes mértékben a stresszt, de csökkenthetik azt.

1. Fogadd el a helyzetet és tervezz előre!

A zsúfolt repülőgép, vonat, busz, ha télen mész, a rossz időjárás, a zaklatott személyzet és a váratlan késedelmek bármikor beleszólhatnak a tervedbe. Ha ilyen előfordul, ne mérgelődj, hiszen úgy sem tudsz változtatni ezen. Inkább azzal törődj, hogy ezekre a stresszorokra hogyan fogsz reagálni.

Tervezd el, hogy hogyan nyugtatod le magadat, amikor stresszes helyzetbe kerülsz. Ha így teszel, nagymértékben csökkentheted a stressz által okozott idegeskedést. Ha repülőn utazol, tájékozódj előre, hogy mit tehetsz és mit nem a kézi poggyászba, illetve a bőröndöd mekkora súlyú lehet. Nehogy a reptéren derüljön ki, hogy nem jól pakoltál, mert ez is a stressz forrása lehet.

2. Adj magadnak elég időt!

Bármilyen formáját választod az utazásnak, adj magadnak több időt, mint amennyire úgy gondolod, hogy szükséged lehet.

Menj ki hamarabb az állomásra, így ha a jegypénztár előtt hosszú sor áll vagy, ha az állomásra vezető úton dugó alakul ki, így biztosan eléred a járatodat és nem idegeskedsz azon, hogy lekésed.

3. Legyen a lehetséges eshetőségekre egy-egy terved!


Készülj fel bármilyen váratlan eseményre, mint például baleset történt az úton, ezért állnod és várakoznod kell, vagy hóvihar alakult ki, ami szintén elzárja az utat. Mindig ellenőrizd a járatod indulási idejét, az időjárást, a közlekedési viszonyokat és a parkolási lehetőségeket, ha kocsival mész az állomásra, mielőtt kilépsz az otthonodból.

A pánik megelőzésének legjobb módja, ha kész ötletekkel rendelkezel. Például egy útlezárásnál keress egy alternatív útvonalat.

4. Ellenőrizd a táskádat!

A zsúfolt reptereken, vonatokon, buszokon, pláne, ha át kell szállnod 1-2 ponton, vigyázz a csomagjaidra. El ne vesszenek! Vonaton csak úgy menj ki a mellékhelyiségbe, ha az egyik családtagod, rokonodvagy barátod, akivel utazol, vigyáz rá. Őrizetlenül soha ne hagyd őket! Ha egyedül utazol, vigyázz, hogy ne aludj el!

5. Gondoskodj a gyerekekről!

Ha gyerekekkel utazol, gondoskodj arról, hogy lefoglald őket játékkal, zenével, filmmel az út, illetve a hosszú várakozás során. Mivel a gyerekek, de a felnőttek is jobban szoronganak, ha éhesek, hozz magaddal néhány snack-et, hisz az autóban, ha elakadtok az autópályán, nem biztos, hogy élelemhez juttok egyhamar.

6. Csomagolj egy váltás ruhát!

Ha a gyerekek kicsik még, legyen kéznél mindig egy váltás ruha számukra, de a számodra is. A gyerekek összekoszolhatják, a ruhájukat vagy a tiédet, ha mondjuk, leöntik valamilyen innivalójukkal. Mindig kényelmes ruhába utazz!

Arra is gondolj, hogy itthon és ahova utazol, más-más lehet a hőmérséklet, gondoskodj a megfelelő ruházatról itt is és ott is. Illetve, ha melegből hidegbe utazol, a járaton legyen nálad egy pulcsi.

7. Tervezd előre a következő évi nyaralást!

Ha az idei nyaralás nem úgy sült el, mint ahogy vártad volna, ott a nyaralás ideje alatt tervezzétek meg a résztvevőkkel a jövő évi nyaralást. Így több időtök lesz felkészülni rá, így jobban is fog sikerülni.

Mindig máshova menjetek, mert ha mindig ugyan oda mentek, egy idő után "unalmas" lesz! Ha szükségét érzed annak, hogy a jövő évi utazást kihagyd, szólj előre a szüleidnek, ne akkor szólj, ha már lefoglalták, vagy a nyaralás előtti napokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.