Egy ital tönkre teheti a nyaralást?

Vigyázat, kerüld el a veszélyes innivalókat!

Nyáron különösen fontos a rendszeres és bőséges folyadékbevitel. Nem mindegy azonban, hogy mit fogyasztunk. Bizonyára hosszú listát tudnál írni arról, mi tehet tönkre egy nyaralást.

2010.08.11 11:00ma.hu

Sok minden megkeserítheti a pihenésünket, de ezek között talán a legkellemetlenebb a hányással, hasmenéssel, lázzal járó gyomorpanaszokra.

A nyaralás alatt mindenki elengedi magát, meggondolatlanul és mértéktelenül eszik, iszik. Nem csak az ételeket kell alaposan megnézni, hanem a folyadékfogyasztást sem szabad könnyedén venni, akár vízről, gyümölcsléről vagy alkoholról legyen szó.

Ha távoli országba tartasz, az útikönyvek és térképek átvizsgálása mellett más szempontból is érdemes előtanulmányokat folytatnod. Mindenképpen tájékozódj az adott ország higiénés viszonyairól, elsősorban a vízminőségről, a helyi folyadékfogyasztási szokásokról.

Ha nehezen vagy egyáltalán nem oldható meg a palackozott víz beszerzése, még az utazás előtt gondoskodj vízforralóról, vagy a víz fertőtlenítésére alkalmas szerről.

Ha étteremben vagy büfében ásványvizet rendelsz, figyelj rá, hogy előtted bontsák fel a palackot. Az ásványvizes üvegben csapvizet felszolgáló pincér nem csupán a fejlődő országokban, de a világ bármelyik pontján létező vendéglátós típus.

A nyaralás során természetesen nem csak a megfelelő folyadék-utánpótlás biztosítása miatt iszol. Nem baj, ha elengeded magad, és a szokásosnál több alkoholt fogyasztasz, azt viszont ne feledd, hogy nem csupán az idegrendszered reagál a lazító italokra, hanem a gyomrod is.

A higiéniai szempontból veszélyesnek ítélt országokban ne bízz meg a bontott sörökben, borokban, nézd meg, hol koktélozol, a házi pálinkát és égetett szeszeket pedig lehetőleg kerüld el.

Persze a legelővigyázatosabb turistával is előfordulhat, hogy a gondosan előkészített útitervbe bekerül a hányás, hasmenés programpont is. Hogy a lehető leghamarabb legyűrd a hasonló kellemetlenségeket, előre gondoskodj megfelelő gyógyszerről, illetve legyen kész stratégiád a probléma megoldására.

A stratégia nem jelent mást, mint a folyadék- és sóutánpótlás biztosítását, illetve a válságétrend alkalmazását. A hasmenéssel fontos ásványi anyagok, só és cukor is ürül a szervezetből, így ezeket a válságos időszakban a szokásosnál nagyobb mennyiségben kell fogyasztani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.