Újult erővel térünk vissza a munkába?

Dilemmák nyaralás után

A nyaralás jó alkalom arra, hogy átgondoljuk jövőbeli karrierterveinket - mondja az egyik tábor. "Nyaralás alatt ne is gondoljunk a munkára, a munkahelyre, csak így lehet regenerálódni" - mondják mások.

2010.08.02 17:15ma.hu

A helyes stratégia egyénfüggő, ám a téma jelzi, a nyaralásnak lehet olyan hatása a munkahelyen, mint az évkezdetnek. Az üdülés alatt, a strandokon, a vízpartokon vagy a szórakozóhelyeken nehezen elképzelhető a laptopján gőzerővel állásra vadászó nyaraló képe, amint állásajánlatokat monitoroz.

A kikapcsolódás ennek ellenére remek alkalom lehet arra, hogy átgondoljunk pár dolgot jelenlegi pályafutásunkról. Néhány napos pihenés után máris könnyebb tárgyilagosan szemlélni az eseményeket. Igaz, 100 százalékos, megcáfolhatatlan érvényű recept természetesen nincsen.

"Néhány kérdést mégis érdemes akár a szabadság alatt is jobban körbejárni, ha úgy adódik. Gondoljuk át többek közt a főnökkel, a kollégákkal való viszonyunkat. Jól kijövünk velük? Egyezik a véleményünk a legtöbb dologban? Vagy épp ellenkezőleg, konfliktusokkal és ellentmondásokkal terhelt a közös munka, a napi együttműködés? Érdemes átgondolni azt is, milyen érzéseket vált ki belőlünk a napi munkavégzés. Árulkodó jel lehet, ha nem inspirálnak a feladatok, a megoldandó problémák, nem tudunk odafigyelni a munka közben és rossz érzésekkel távozunk a nap végén. Mindebből arra következtethetünk, hogy érdemes elgondolkodni egy esetleges munkahelyváltáson a közeljövőben"- jellemzi a helyzetet Szirmay Ágnes munkapszichológus.

Milyen az újrakezdés?

A váltás szükségességének másik - és egyben legmegbízhatóbb mutatója lehet az is, ha a szabadság letelte után egyáltalán nem szívesen térünk vissza az irodába.

Az üdülésből a napi rutinba visszarázódni persze nem mindig zökkenőmentes - ám ha ez az életérzés hatványozódik és elviselhetetlenségig fokozódik, az arra utal, hogy mégsem a legmegfelelőbb munkahelyen dolgozunk.

Emellett sokatmondó az a mozzanat is, ha úgy érezzük, kinőttük a nekünk adatott kereteket - ezzel együtt a munkahelyet is.

A szakember azért hozzáteszi: a nyári szabadságnak természetesen nem lehet fő célja a teljes életpálya újratervezése. Egyrészt irreális elképzelés is lenne - másrészt a keretek sem feltétlenül adottak hozzá.

Ennek ellenére a pihenés alatt megfogalmazódott ötletek beindíthatják egy későbbi váltás előkészületeit. Így nyaraljunk hatékonyan A karriertervezés helyett a pihenésre helyezné a hangsúlyt Szathmáriné Balogh Mária szervezetfejlesztő pszichológus.

"A jól megérdemelt nyári szabadságolások alatt a munka gondolatát is célszerű messziről elkerülni - máskülönben lehetetlenség erőt gyűjteni és feltöltődni az utána következő időszakra. A nyaralás mindemellett akkor a leghatékonyabb, ha az időtartama alatt nem csak a menetrendszerű tevékenységek változnak, hanem a környezet is eltér a korábban megszokottól. A regenerálódás érdekében ki kell szakadni a napi rutinból és gyökeresen mást csinálni, mint amiket egyébként szoktunk."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.