Megoldás a produktívabb reggelhez!

Együnk, mint a tehén - 5 trükk a zombimentesítéshez!

Együnk úgy, mint a tehén - furcsán hangzik, de hatékony: a reggeli beosztása, valamint további négy módszer is segíthet, hogy a reggelt ne zombiként, hanem emberként kezdjük...

2012.04.20 08:15ma.hu

Kikászálódni az ágyból még csak-csak megy, de miközben teszünk-veszünk (azaz megpróbálunk), feltesszük a kávénkat, sokkal inkább egy zombihoz hasonlítunk, mint egy emberhez. Kinek ne lenne ismerős...?

Néhány tippel frissebben kezdhetjük a reggelt. Szakemberek szerint a reggeli kihagyása okolható elsődlegesen a "zombi" érzésért: a Leeds-i egyetem kutatói rájöttek, hogy a memória, a probléma-megoldó-, a verbális képességeink és számos más kognitív képességünk is hiányosan működik, ha kihagyjuk a nap legfontosabb étkezését...

Hogyan kaphatnánk tehát több energiát reggelente?

- Együnk úgy, mint a tehén: a verbális képességek és a probléma-megoldás képessége 35 százalékkal javult azok körében, akik a legeltetéshez hasonló módon, négy kisebb étkezésre osztották el a reggeli "menüt" - egymástól egy-egy óra távolságra - derítette ki a Cardiffi egyetem tanulmánya.

Az étkezések elosztásával az agynak sokkal következetesebb lesz az energiaellátása, vércukor formájában.

- Kis marék dió: a polifenolban gazdag dió mindennapos fogyasztása, kis adagban, 19 százalékkal javítja a memória működését. A polifenolok csökkentik az ún. oxidatív stresszt, ami segíthet az agysejtek közti kommunikáció javításában.

- Tartsuk ébren az agyat: csupán 20 perc séta felébreszti az agyat, 16 százalékkal javítja "kognitív rugalmasságunkat", azaz sokkal több ötlettel, problémamegoldási tippel tudunk szolgálni - tudatták az Illinois-i egyetem kutatói. Javul az agyi véráramlás, valamint megemelkedik a dopamin nevű neurotranszmitter szintje.

- Fehérjében az erő: egy proteinben gazdag reggeli nagyon sokat segíthet. Japán kutatók szerint közel 20 százalékkal növeli az agyi aktivitást, összehasonlítva azzal, ha nem fogyasztunk reggelit, vagy olyat eszünk, ami cukorral van tele. A fehérje állandó energiaforrás az agynak, a cukorral szemben. A tojás például kiváló proteinforrásunk lehet reggel.

- Koffein, jobb forrásból: 20-30 mg koffein már felpörgeti az agyat. Ez jóval kevesebb, mint amennyit egy csésze kávéval általában elfogyasztunk - mutatták ki a Bristoli egyetem kutatói.

Érdemes tudni, hogy a nagyobb adag nem szolgál sokkal jelentősebb éberséggel és lendülettel. Tehát a nagyobb adag kávé helyett ehetünk egy kis szelet fekete csokoládét is. Ez javítja a véráramlást és a koleszterinszintet, és talán még fogyni is segít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.