A teljes édességmegvonás függést okoz!

Hoppá: csokis süti reggelire, és nem hízunk el?

Az édességek teljes elhagyása hosszútávon pszichológiai függőséget okozhat - állítják kutatók. Ellenben ha kielégítjük vágyunkat kora reggel, minden megváltozik.

2012.02.09 10:15ma.hu

Ha állandóan tiltjuk magunkat a csábító édességek fogyasztásától, azzal inkább csak hosszútávú függőséget okozunk magunknak. Valószínűtlennek tűnhet, hogy egy csokitorta reggeli elfogyasztása hozzájáruljon a fogyásunkhoz.

Ám ha a reggelink tartalmaz édes csokis süteményt is, az valóban sikert hozhat a fogyásban - állapította meg egy Tel-Avivi kutatócsoport.

Felfedezték, hogy ha egy kiegyensúlyozott, 600 kalóriás reggeli tartalmaz pudingot is - ugyanakkor szénhidrát és fehérje is van benne bőven -, az segít a súlyvesztésben a fogyókúrázóknak, és ezt az étrendet hosszú távon is be tudják tartani.

A titok a "reggeli kényeztetés", amikor az anyagcsere a legaktívabb, és gyorsabban feldolgozza az extra kalóriákat. Elfogyasztjuk a megkívánt édességet, és utána eszünkbe se nagyon jut, hogy édeset kellene ennünk.

A tanulmány során, amelyet a Tel-Avivi egyetem kutatói végeztek, bizonyítást nyert, hogy azok a diétázók, akik reggel kaptak desszertet is - édes kekszet, süteményt, csokoládét - átlagosan 18 kilóval többet fogytak, mint az a csoport, amely teljesen kizárta az édességeket. Ők tartották legtovább a már karcsúbb alakjukat is.

Fontos tudni, hogy a reggeli - amelyet kihagyni már csak ezért is vétek - biztosítja az energiát a napi feladatokhoz, serkenti az agyműködést, az anyagcserét, elengedhetetlen a fogyáshoz és a normális testsúly fenntartásához.

Sőt, a reggeli elfogyasztása szabályozza legjobban a ghrelin nevű hormont, mely az éhség fokozásáért felelős. Míg a szintje minden étkezés előtt megemelkedik, reggel a legvisszafogottabb.

Az édességekről való teljes letiltás ugyanis hosszútávon pszichológiai függőséget okoz. Tehát sokkal jobban járunk, ha a reggelihez fogyasztunk el valamilyen édességet.

Nemcsak a szervezet működik majd jobban, de a nassolinvaló utáni sóvárgást is elkerüljük a nap folyamán!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.