Minden napra egy tojás - az erőnlétünk titka?

Upsz: a tojás jobb a csokinál, ha ébren akarunk maradni!

Ha ólmos fáradtság nehezedik ránk a délután közepén, ne egy szénhidrátban gazdag édesség után kapjunk, együnk inkább egy tojást.

2011.11.17 10:20ma.hu

Meglepő felfedezésre jutottak a tudósok. Úgy tűnik, egy tojás elfogyasztása többet ér, mint ha szénhidráttal teli csokit, fánkot vagy egyéb édességet veszünk magunkhoz.

Bizonyára ismerős: leginkább a délután közepén, ebéd után vagyunk hajlamosak elálmosodni, és azt kívánni, most azonnal legyen vége a munkának!

Ilyenkor nyúlunk valami frissítő után - legalábbis azt gondoljuk, hogy az majd feldob. A csokinál és egyéb édességeknél azonban - melyek egyébként csak rövid időre turbózzák fel az energiánkat - hatékonyabb megoldásnak tűnik a tojás, ami ráadásul nem is hizlal.

Kutatók szerint a tojásban levő fehérje - különösen a fehér részben található - segít ébren maradni és ébernek lenni.

Cambridge-i kutatók megfigyelték, milyen hatással vannak az agysejtekre a tápanyagai. A tojás fehérjetartalma aktiválja a az élénkítő orexint, míg a cukros ételek - maga a cukor - blokkolja ennek felszabadulását a szervezetben.

Dr. Denis Burdakov
kutató elmondta: tulajdonképpen mi magunk dönthetjük el, mennyire aktiváljuk az agyunkat, aszerint, milyen ételeket fogyasztunk.

Ha választani kell a toast és dzsem vagy a tojással megrakott pirítós között, utóbbira voksoljunk. Bár hasonló a kalóriatartalmuk, a fehérjének köszönhetően több kalóriát fogunk elégetni is, mint amennyit magunkhoz vettünk.

A felfedezést a Neuron című lapban publikálták. A szlogent, melyet az 1960-as években használtak: "Indulj munkába tojással" -, a jelek szerint nyugodtan komolyan vehetjük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.