Alapvető dolgokat nem tudnak a főiskolások

Megdöbbentő: "durva elvárás" egy tojás megfőzése?

Enyhén szólva meglepő eredménye lett egy, brit egyetemisták körében végzett tanulmánynak. A középiskolásból kikerülő fiatalok egy részénél az alapvető dolgok is hiányoznak ahhoz, hogy egyedül ellássák magukat!

2011.09.28 15:55ma.hu - Fotó: alamy

Teljesen felkészületlenül érkezik az egyetemre a fiatalok egy része - derül ki egy friss brit tanulmányból. A diákok 14 százalékának a legalapvetőbb tudása is hiányzik ahhoz, hogy egyedül feltalálja magát, például főzzön magának egy tojást...

Az 512 tanuló részvételével készült felmérés kiderítette, hogy számos tinédzser sosem főzött és takarított saját magára. Nem tudták, hogyan főzzenek meg egy tojást, 11 százalékuknak arról sem volt fogalma, hogyan kell egyáltalán főzni.

57 százalék nyilatkozta, hogy sosem élt otthonától távol korábban, és meglehetősen felkészületlen volt minden változással szemben, ami érte.

Nemcsak a főzés nem megy nekik. Elképesztő, de az egyetemre indulók 22 százaléka még sosem vásárolt be élelmiszerekből magának, 13 százalékuk pedig azt is beismerte, hogy a vasalás is "kínai" számára: soha nem vasalta ki egyetlen saját ruháját sem.

Mindez azt is jelenti, hogy sohasem készítettek maguknak "büdzsét", nem tudják, mire mennyit érdemes költeni, és a pénzzel bánni sem igen tudnak. 18 százalékuk bevallotta, hogy sosem tud félretenni.

A diákok 69 százaléka mondta azt, hogy az egyetemen rendezett először közüzemi számlát, illetve fizetett bérleti díjat.

Natasha Virtue,
a tanulmányt végző Sainsbury's Finance munkatársa elmondta: "Ilyen formában az egyetem elkezdése, ahol más a rendszer, mint a középiskolában, más a tanulási módszer, újak az ismerősök, a csoporttársak, meglehetősen megterhelő lehet. Hiszen a fiatal még az alapvető tudással sem rendelkezik az önálló élethez, és ebbe beletanulni is újdonság a számára."

A tanulmányt szeptemberben, brit egyetemisták bevonásával végezték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.