Feszültséget keltő online világ

Internet-függőségben szenvedő tinédzserek

Minden huszonötödik tinédzser "ellenállhatatlan késztetést" érez, hogy folyamatosan online legyen, és ha nem éri el a világhálót vagy megpróbál egy időre lelépni a netről, feszültté válik.

2011.05.21 17:40MTI

A több mint 3500 Connecticut állambeli középiskolás megkérdezésével zajlott kutatás megállapította, hogy az internetfüggő diákok nagyobb eséllyel lesznek depressziósak vagy nyúlnak a drogokhoz. A felmérés vezetője, Timothy Liu és kollégái a Yale Egyetemről ugyanakkor leszögezték: nem tudtak egyértelmű bizonyítékot találni arra, hogy az internethasználati szokások összefüggésbe hozhatók-e a depresszióval vagy a droghasználattal.

"Az internetfüggőség az amerikai középiskolások mintegy négy százalékára lehet jellemző
" - írták a The Journal of Clinical Psychology nevű szaklapban. "Összefüggésbe lehet hozni a depressziót, a túlzott internethasználatot és az agresszív viselkedést. A középiskolás fiúk sokkal többet használhatják a netet, és kevésbé tudatosan viszonyulhatnak a problémához". A tanulmány során tíz iskola diákjainak több mint százötven kérdést tettek fel az egészségről, a veszélyes viselkedésről és az lobbanékony reakciókról - és hét kérdés vonatkozott az internethasználatra.

Megkérdezték például hogy lógtak-e az iskolából, lemondtak-e társas programokat azért, hogy az interneten szörfölhessenek, és arra is kíváncsiak voltak a kutatók, hogy a családnak vajon pontos tudomása van-e arról, hogy gyermekük mennyi időt tölt a neten. Három kérdés kifejezetten arra vonatkozott, hogy kiderítsék, internetfüggő-e a diák. Megkérdezték, éreztek-e ellenállhatatlan késztetést, hogy fenn legyenek a világhálón, internet hiányában növekvő feszültséget, amit csak az internethasználat oldhatott fel.

A 3560 tanuló négy százalékáról derült ki, hogy internetfüggő. Az ázsiai és a spanyol ajkú diákok nagyobb valószínűséggel feleltek meg az internetfüggőség kritériumainak annak ellenére, hogy a megkérdezettek többsége a fehér lakosság köréből került ki.

A lányok többször válaszoltak igennel az internetfüggőséget vizsgáló kérdésekre, ám a fiúk közül többen - megkérdezettek 17 százaléka - mondták azt, hogy több mint húsz órát töltenek a világhálón hetente. A lányoknál ez az arány csupán 13 százalék volt. Az internetfüggő diákokról kiderült, hogy gyakrabban lesznek depressziósak és keverednek súlyos verekedésekbe, mint a többiek.

Megállították továbbá: hogy azok a fiúk, akik e betegségben szenvednek, gyakrabban dohányoznak és használnak drogokat. A kutatók szerint nehéz megmagyarázni az összefüggést. "Azért töltenek el annyi időt a neten, mert depressziósak, vagy azért depressziósak, mert túl sok időt fordítanak az internetre? Olyan ez, mint a tyúk meg a tojás kérdése" - mondta Elias Aboujaoude, a Stanford Egyetem kutatója, aki maga nem vett részt a kutatásban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.