A csokievő szeretetet, a fűszerevő izgalmat akar

Retteg a fánkzabáló - minden ételfajta mögött más lelki baj áll!

Nehéz könnyedén elérni az álomsúlyt, ha közben az ember úton-útfélen ki van téve a kísértésnek - a finomságok még az utcai bódékból is csábítanak. De miért nem tudunk nemet mondani? Úgy tűnik, minden ételtípus mögött más lelki probléma húzódik meg.

2012.01.12 14:25ma.hu

A kísértés keseríti meg a legtöbb fogyókúrázni vágyó mindennapjait - megvan az elhatározás, de ha el is kezdődik a diéta, nagyon nehéz megállni, hogy az ember ne vesse rá magát valamilyen fincsi édességre vagy sós ropogtatnivalóra.

A helyzetünket nem könnyíti meg, hogy az utcán is mindenhol lehet kapni őket. Ha pedig nem tudunk ellenállni, oda az áhított szép, karcsú alak.

A tudósok számos alkalommal igyekeztek már rájönni, mi a sóvárgás oka, de kielégítő válasz eddig nem született. Kutatók azonban segítenek egy kicsit közelebb jutni ahhoz, miért is jelentkezik a probléma.

A késztetés, hogy megjutalmazzuk magunkat egy finom édességgel, sós vagy fűszeres rágcsálnivalóval, nehezen kontrollálható, tehát nem kétséges, hogy a kilók megállíthatatlanul szaladnak felfelé, ha elengedjük magunkat.

A Yale egyetem egyik kutatócsoportja ugyanakkor úgy véli, agyi "gyengeség" figyelhető meg az elhízott embereknél, mely őket a vékonyabb embereknél hajlamosabbá teszi a sóvárgásra, különösen, ha éhesek.

Dr. Dorothy Virtue pszichoterapeuta, aki az evészavarokra szakosodott, elmondta, valószínű, hogy a magyarázat a kontrollálhatatlan sóvárgás érzelmi háttere.

Mivel a doktornő maga is szenvedett attól, hogy nem tudott ellenállni az ételek miatti kísértésnek, elhatározta, megpróbálja megérteni, mi váltja ki ezeket.

"Amikor megtanultam végre hallgatni a gyomromra, és nem "fojtogatni" azt a különféle ételekkel, gyökeresen megváltozott az életem - mondta. - Egy kövér, boldogtalan nőből, aki kevés pénzzel és nulla magánélettel rendelkezett, egy karcsú, csinos pszichoterapeuta lettem, aki bővelkedik a barátságokban, a szerelemben és pénzügyileg is sikeres."

Véleménye szerint egyértelműen az érzelmi problémákhoz kapcsolódik a leküzdhetetlen sóvárgás - amelyekről olykor tudomást sem igazán veszünk. De ettől még stresszesek vagyunk, aggódunk, frusztráltak, bizonytalanok vagyunk, bűnösnek, mérgesnek érezzük magunkat,  vagy szégyenkezünk valamiért.

Dr. Virtue a különböző érzéseket az egyes élelmiszercsoportokkal vetette össze, azaz arra volt kíváncsi, mely ételek iránti vágyhoz kötöttek bizonyos érzések.

Arra jutott, hogy a rágcsálnivalókat leginkább akkor esszük, ha stresszesek és frusztráltak vagyunk.

A krémes ételek iránti vágyat az aggodalom, bizonytalanság és bűnösség-érzés váltja ki, a ropogtatnivalók a féltékenység, zavartság, az önundor jelei, a szénhidrátok fokozott fogyasztása a stresszhez, a feszültséghez, félelemhez köthető, a csokoládé iránti vágyat a magány, csalódottság váltja ki.

Aki tömi magába a csokit, arra vágyik, hogy szeressék. Ugyanakkor a fűszeres ételek kedvelői inkább izgalomra vágynak az életükben.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy aki imád nassolni, most egycsapásra leteszi a kezében levő krémest, ám ha megértjük a sóvárgás mögötti valós érzéseinket, talán inkább a probléma lényegi megoldására törekszünk majd, ahelyett, hogy ételekkel próbálnánk kompenzálni. Sok sikert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.