A törődés ugyanolyan előnyös egészségünkre!

Felejtsük el a szexet és a csokit?

Törődni a családdal és a barátokkal nemcsak annak kedélyét és egészségi állapotát javítja, aki kapja a törődést, hanem azét is, aki adja. Kutatók szerint előnyösebb az egészségre nézve, mint a csoki vagy a szex!

2011.11.13 08:57ma.hu

Úgy tűnik, a "jobb adni mint kapni" mondás egészségügyi szempontból is igaz. Egy kaliforniai egyetem kutatói megállapították, hogy a másokkal való törődés olyan kellemes élmény, amely emeli a boldogság-érzetünket és csökkenti a stresszt.

Még a beteg embereknél is látványos előnnyel bír, ha segíthetnek a szeretteiken, a pozitív érzelmek a csokoládé, a szex vagy a pénz hatásához hasonlítanak.

Naomi Eisenberger vezető kutató szerint a szociális segítség nagyon fontos: a betegek is ezt emelik ki leginkább a gyógyulás folyamatában. Az is kiderült azonban, hogy előnyösebb egészségügyi hatásai vannak annak, ha mi törődünk másokkal, mint ha velünk törődnek.

A kutatók tanulmányában húsz, egészséges kapcsolatban élő páros vett részt. Egyszer a férfinak, egyszer a nőnek kellett egy kissé fájdalmas teszten keresztülmennie.

A férfiaknál minimállis, de érezhető volt az áramütés, míg a nőknél fMRI (funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálat) vizsgálatot végeztek - eközben figyelték az agyukban az aktivitást.

Amikor nem nekik kellett támogatást nyújtaniuk, hanem csak fogadniuk azt, a kérdéses agyi területeken csökkent az aktivitás, ellenben ha ők voltak a segítség a helyzet elviselésében, akkor ennek éppen a fordítottja volt igaz.

Eisenberger szerint a másnak nyújtott támogatás közben az agy aktiválódott területeinek egyike, a ventrális striatum tipikusan a "jutalmazások" esetén aktív, mint például, ha csokit eszünk, szexelünk vagy pénzhez jutunk.

A Psychosomatic Medicine-ben megjelent tanulmány szerint a másoknak adott érzelmi támogatás a stresszt is csökkenti annál az embernél, aki azt nyújtja. A segítségnyújtás egy alapvető emberi ösztön, amellyel "fajunk fennmaradását" segítjük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.