Kinek kell vakáció, hogy boldogabb legyen?

Öt tipp, hogy 5 percen belül jobban legyél!

Bizony, sok esetben nem kellenek nagy történések ahhoz, hogy az ember feldobottnak érezze magát! Csak sajnos hajlamosak vagyunk alábecsülni a kis dolgok értékét.

2011.07.29 14:40ma.hu

Belegondoltunk-e már abba, hogy az apró örömök olykor pár perc alatt feldobják a hangulatunkat? Például csak annyi, hogy megöleljük a házi kedvencünket.

Érezzük jól magunkat most, ne kössük feltételekhez a jókedvet, például "majd ha lesz párom", "majd, ha megkaptam az állást", "majd, ha sikerül elérnem a célom". Ha ugyanis már most elkezdjük jól érezni magunkat, a jó dolgokat éppen ezzel vonzzuk be az életünkbe. Íme néhány ötlet.

Az amerikai Missouri- és a Columbia egyetem tanulmánya rávilágít arra, hogy egy-egy apróság nagymértékben növeli a jókedvünket.

1. Játsszunk például a kutyánkkal! Ha csupán negyed órát mókázunk, és örülünk a kedvencünknek, jelentős jó kedvért felelős hormon szabadul fel, mint a szerotonin, prolaktin, oxitocin, és csökkenti a kortizol stresszhormon szintjét.

2. Tegyünk úgy, és jobb lesz a hangulatunk! Megfigyelhető, hogy ha nincs is kedvünk mosolyogni, ha mégis rávesszük magunkat, valójában jobb is lesz a hangulatunk.

A Clark egyetem tanulmányában résztvevőket arra kérték, mosolyogjanak egy ideig, a többieket pedig arra, hogy vágjanak szomorú képet vagy legalábbis közömböset. Később rajzfilmeket nézettek velük - és azok, akiket korábban mosolygásra kértek, sokkal viccesebbnek találták a jeleneteket, mint akik nem mosolyogtak...

3. Vegyünk be étrendünkbe olyan ételeket, amelyek jó hatással vannak ránk. Fogyasszunk halat, Omega-3 zsírsavtartalma miatt. A pittsburgh-i egyetem kutatói szerint azok az emberek, akik kevés halat esznek, vagy egyáltalán nem fogyasztanak, sokkal hajlamosabbak a depresszióra.

A dió rágcsálása - mértékkel - ugyancsak jó hatást gyakorol a kedvünkre szelén-tartalma miatt. Ha híján vagyunk ennek az antioxidánsnak, könnyen belemerülhetünk a rosszkedvbe. Igyunk friss narancslét, mert remek folsav-forrás.

4. Érintsük meg egymást! Az emberi érintés endorfint szabadít fel, például szerotonint, és csökkenti a vérnyomást, ezáltal relaxáltabb és elégedettebb állapotot idézve elő - hívják fel a figyelmet az Észak-Karolinai egyetem kutatói.

5. Legyünk kreatívak! Ne foglalkozzunk azzal, hogy nem vagyunk olyan tehetségesek, mint például Picasso volt, alkossunk! Fessünk, rajzoljunk, írjunk, készítsünk maradandó emlékeket, tárgyakat.

A Boston College tanulmányában résztvevő jelentkezők boldogabbnak érezték magukat, miután megkérték őket, hogy éljék ki kreativitásukat. Rajzok készítésével szórakoztatták magukat, és kevésbé érezték korábbi negatív érzéseiket ezt követően....

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.