Egyre ritkábbak a középiskolai szerelmek

Egy-két hét a boldogság?

A középiskola a szórakozás, a tanulás, a drámák és a felnőtté válás időszaka. De a szerelem színtere is lehet? A tini a folyosókon sétálva biztos rögtön kiszúrja a kéz a kézben járó, csókolózó, vagy néha még ennél is tovább menő párokat.

2011.07.24 15:20kamaszpanasz.hu

A kérdés, hogy a kamaszok képesek arra, hogy igazából szerelmesek legyenek, vagy egy csak egy „bakfisfellángolás”? A kapcsolatoknak két fajtája van: azok, amik tartósak, és azok, amik nem.

Az utóbbi időben úgy tűnik, a párok tovább „bírják”, mint a kezdeti néhány hét. Néhányan egy vagy két évig járnak együtt, ha nem tovább. Gratulálunk! Habár ez kevésbé jellemző. A középiskolai szerelmek úgy tűnik, egyre ritkábbá válnak, más a kapcsolatok sokszor mindössze egy vagy két hétig tartanak.

Kit keresel pontosan?

Többféle szempontból is jó a gimnázium arra, hogy kitapasztald, te mit keresel a számodra „különleges emberben”. De ez nem azt jelenti, hogy egy hét alatt te valóban beleszerethetsz a barátnődbe vagy barátodba.

Minden rendben van addig, amíg nem hivatkozol a sírig tartó szerelemre, mert akkor csak gyerekes vagy és tapasztalatlan. De a kérdés még mindig ott motoszkál bennünk: valóban nevezhetsz egy középiskolai kapcsolatot őszinte szerelemnek? Vajon a „való világba” kerülve is megmaradna? Igen: a legtöbb kamasz nem a való világban él...

Most végy egy mély lélegzetet, mert igen, vannak, akik sok felnőttön is túltesznek, de minden bizonnyal sokan vannak olyanok is, akik egyáltalán nem tudják, mit jelent a felelősség.

A legnagyobb részben az igaz, hogy a legtöbb tininek bizonyos mértékig van felelősségérzete, de ez közelében sincs egy felnőttének. Ez tény. Lehetséges, hogy az egyetlen ok, ami miatt a kapcsolatod tartós, mert sokat látjátok egymást, és odafigyeltek a másikra?

Mert ezt nem tudod megtenni, ha már dolgozol, és az emberek számítanak rád. Először is, határozzuk meg a szerelmet. Ahhoz, hogy szerethess valakit, barátoknak is kell lennetek.

Nem lehet csupán fizikai vonzalom. Barátság? Kémia? Bizalom? Sok mindenen keresztül kell menned ahhoz, hogy erre rájöjj. Nem lehet az, hogy egy hete jártok, és te azt mondod szereted őt, és valóban komolyan is gondolod. „Ha egy problémán keresztül mentek, az nem jelenti azt, hogy szerelmesek vagytok.”, állítja a kamaszkorú Brigi. Vajon igaza van?

„A szerelem egy erős, és sokkal nyitottabb barátság, ami csakis két ember között lehet.” mondja a másodéves Miki. Könnyítsünk a dolgon és fejtsük ki, mire is gondolt.

Barátság? Mi a különbség? Kémia? Bizalom? A szerelem összetettsége pont abban rejlik, hogy nincs pontos meghatározása. Nincs egy bizonyos lista, amit, ha kitöltesz, biztosít róla, hogy szerelmes vagy. Nem.

Minden dolog, ami fontos, és aminek meg kell lennie köztetek, az egy hosszú folyamat részét képezi. A szerelem homályos „meghatározása” ellenére menjünk tovább. Mi a gyakori ok, ami miatt a kapcsolatoknak vége lesz?

A kommunikációs készségek hiánya csak lefelé húz egy kapcsolatot. Az emberek úgy tűnik, nem képesek építő módon hangot adni a véleményüknek, anélkül, hogy megsértenék a másik érzéseit. Kommunikációs készségek. Ó, rendben, sok felnőttből is hiányoznak, nem még a kamaszokból. Kezd összeállni a kép?

Más okok, ami miatt a tinik úgy tűnik, nem képesek megtartani a kapcsolatukat: a drogok, zene, és a kortársi befolyás. A hasonló korú énekesek egyéjszakás kalandokról írnak, és hasonlók. Ezek után csoda, hogy a „kapcsolat” hirtelen oly homályos kifejezéssé vált?

A kamaszok képesek az igaz szerelemre?

Igen - 
de ne igyál előre a medve bőrére. Ritka dolog. Ami igaz, igaz, nem mondhatod, hogy nem lehetséges. Tehát, az a helyes, ha azt feltételezed, hogy habár ritka, de a szerelem a tiniket is megérintheti. Azokon az embereken múlik, akiket érint, az erősségeiken, a gyenge pontjaikon. És elég valószínű, hogy az egymás iránti türelmükön is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.