Apróságok, amelyektől mindenki jobban lesz

Hogy építsünk stressz-mentes családot?

A családi élet nem mindig móka és kacagás - azon felül, hogy sok örömmel jár, igen fárasztó és stresszes tud lenni. Lehet stressz-mentessé tenni családi életünket?

2011.07.27 14:50ma.hu

Olykor nehéz a családi élet jó oldalát nézni, amikor nap mint nap piszkos zoknik hevernek a földön, hűlt helye a vécépapírnak, rendetlenség fogad a szobában, és halomban áll a mosogatnivaló.

Az örömök el tudnak törpülni, ha ezzel találja szembe magát az ember. A stresszt azonban nemcsak azzal iktathatjuk ki a család életéből, hogy megtanul mindenki rendet rakni maga után. Íme néhány tipp.

Vannak családok, ahol valahogy elfelejtődik, vagy a rohanásban nincs idő a közös családi étkezésekre. Az együtt evésnek azonban számos előnye van. Nemcsak közös élményekkel gazdagodnak a családtagok, megbeszélik, mi történt velük aznap, de a közös étkezés csökkenti az esélyt a későbbi étkezési zavarokra, kisebb a depresszió kialakulásának kockázata is a gyermekeknél.

A csemeték legjobban a humoros rituálékra emlékeznek később a családi étkezésekből, és közelebb is hozzák a családtagokat egymáshoz.

Az anya és gyerekek főzzenek, süssenek együtt - közben jókat beszélgetve, nevetgélve. Az ünnepek remek alkalmak az ilyesmire, de egy-egy szabad délutánt, estét is kihasználhatunk erre. Nincs is jobb annál, amikor kellemesen töltjük együtt az időt, a gyermek tanul közben valamit, és finom illat száll a lakásban...

Ne feledjük el, hogy a gyerekek később milyen szívesen gondolnak vissza az esti mesélésre, a könyvolvasásra. Ez is egy kiváló összetartó erő lehet!

Legyen az otthonunk alkalmas - mi pedig vevők - arra, hogy a gyermekeink barátaikat is fogadhassák, és viselkedjünk "jó fej" szülőkként. Készítsünk ki valamilyen egészséges rágcsálnivalót, legyen a kertben (ha van) szórakozási lehetőség a fiataloknak, például egy kosárlabdapalánk.

A szülő sokat megtudhat a gyermekéről azáltal, kikkel barátkozik.
Ezen felül biztonságosabb, ha otthon szórakoznak együtt, hiszen szemmel tarthatjuk őket.

Azok a gyermekek, akiknek világos szabályok vannak szabva a viselkedést illetően, boldogabbak - szeretnek szabadok lenni, de a szabályok nélkül nehezebben boldogulnának, sőt, nagy eséllyel romlana el idejekorán a nevelésük.

A vakációk, pár napos családi kiruccanások mindig jót tesznek a családnak. Mindenki szeret kicsit kizökkenni a hétköznapokból. Az új hely, az új élmények pedig jobban összekovácsolnak.

Meséjünk a gyerekeknek a felmenőinkről, mutassunk régi fotókat,
mondjunk el vicces történeteket - ha van családfa, azzal is ismertessük meg. Ezzel erősítjük bennük a hovatartozás érzését.

Egy-két kedves sms-sel napközben megörvendeztethetjük a családtagjainkat, amivel fenntarthatjuk a közelség érzését akkor is, ha távol vagyunk egymástól. Egy rövid "szeretlek", vagy "hogy vagy?" mindig jólesik a másiknak!

Ne vitázzunk a pénz miatt! A legtöbb családban vannak pénzügyi gondok, de ne mérgezze meg a kapcsolatunkat. Tervezzünk és döntsünk közösen, ez a legjobb mód arra, hogy a későbbiekben ne legyen veszekedés az anyagiak miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.