A stressz és a boldogság is okozhat túlevést

Vigyázz! Lehet, hogy ez már a veszélyes evés?

Éhesnek érezzük magunkat, azonnal felpattanunk, és megnézzük, mit is ehetnénk - ugye ismerős? El kell viszont választani a tényleges éhséget a pszichológiaitól. Utóbbi több gondot okoz!

2011.09.20 08:25ma.hu

Jellemző ránk, hogy amint úgy érezzük, enni kellene valamit, meg is tesszük - pedig lehetséges, hogy nem is vagyunk éhesek, csak a "szemünk kívánja". Az elhízásban nagy szerepet játszik az ilyen "pszichológiai evés".

Nemcsak azt fontos átlátni, mit érdemes ennünk, hanem azt is, milyen okok húzódnak meg amögött, hogy ha kell, ha nem, rávetjük magunkat az ételre. Honnan tudhatjuk, hogy azért eszünk, mert az agyunkat akarjuk kielégíteni, vagy azért, mert a gyomrunkat?

A hasi éhség

A tipikus: amikor éhséget tapasztalunk, korog a gyomor, akár fájdalom is jelentkezhet, fizikailag szükségünk van az ételre. Minél több idő telt el a legutóbbi evés óta, annál inkább jelentkezik az érzés. Bizonyos tényezőktől is függ, mint például a hypotalamustól az agyban, a vércukorszinttől, a hormon szintektől a szervezetben, és attól, mennyire üres a gyomor.

Ha fáradtnak, lehangoltnak érezzük magunkat, fejfájás gyötör, és nehéznek tartjuk a koncentrációt, ezek mind jelei a fizikai éhségnek.

Az agyi éhség

A "pszichológiai éhség" más. Ezt a fajta éhséget leggyakrabban érzelmek okozzák, melyeket a stressz, a szomorúság, az unalom, de olykor a boldogság is kiválthat.

Fizikai szempontból nem vagyunk éhesek, de a normálisnál többet is hajlamosak vagyunk enni!

Azt sem tudjuk, hol a határ. Ilyenkor jellemzően egy adott ételre vágyakozunk, ám ha várunk egy kicsit, elmúlhat az érzés, hogy olyannyira meg szeretnénk enni például azt a csokit. A kulcs a felismerés, hogy itt nem valódi éhségről van szó - és kontrollálni tudjuk azt.

Mennyire vagyuk éhesek?

Van néhány módja, hogy ellenőrizzük, valóban éhesek vagyunk-e, vagy csak úgy érezzük. Értékeljük egy skálán az éhségünket 1-10-ig. Az egyes az üres gyomor, a 10 pedig, amikor már teljesen tele vagyunk. Enni akkor kell, ha az éhségünket 3-4-re értékeljük.

Ha elérkezünk az 5-6-hoz, ne együnk tovább, mert túl sokat fogunk enni, és kényelmetlenül érezzük majd magunkat. Tanuljunk meg csak annyit fogyasztani az ételből, amennyivel még éppen jól érezzük magunkat és nem túl telítettnek.

Ne vonjuk el továbbá a figyelmünket az evésről - ha tévé előtt, zenét hallgatva eszünk, gyakran elfeledkezünk róla, mikor elég. Ne habzsoljunk, hanem együnk lassan! Nagyjából 20 percbe telik, amíg a gyomor "azt mondja" az agynak, hogy tele van.

Fogyasszunk napközben kisebb étel adagokat többször, hogy sose érezzük magunkat nagyon éhesnek! Végül egy jó tanács: mielőtt nekiállunk az evésnek, igyunk egy nagy pohár vizet. Sok esetben elmulasztja az éhséget - rá fogunk jönni, hogy ilyenkor nem is vagyunk ténylegesen éhesek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.