Édes, finom, és még izmot is erősít?

Hoppá! Az étcsoki annyit tesz, mint a jogging?

Az étcsokoládé fogyasztása hasonlóképpen fejleszti az izmokat és van hatással a teljesítményre, mint egy edzés - állítja egy amerikai tanulmány.

2011.09.15 14:20ma.hu

Ha kis adagokat eszünk az étcsokoládéból, rendszeres edzéssel kombinálva, teljesítményünk 50 százalékkal megnő.

A magyarázat? Az étcsokoládéban olyan flavonoid, epikatekin található, amely szerepet játszik az izomnövelésben, hasonlóan ahhoz, ahogyan például egy joggingolás.

Amerikai kutatók egereken végzett kísérletei azt mutatták, hogy ez a vegyület a szervezetüket több mitokondrium termelésére késztette - ez egy kettős membránszerkezetű sejtszervecske, az energia előállításában és annak elraktározásában játszik szerepet.

Az egerek több energiát kaptak, és ugyanúgy teljesítettek a mókuskeréken, mint azok a társaik, amelyek a mozgást rendszeresen gyakorolták. A tanulmányban a középkorúnak számító egereket három csoportba osztották.

Egyiknek napi kétszer kakaóból származó epikatekint adtak 15 napig. A másiknak epikatekint, emellett 30 percet gyakoroltak a mókuskeréken minden nap. A harmadik csoport a mozgást gyakorolta, de nem kapott más egyebet.

Dr. Moh Malek,
a Detroiti Wayne Állami Egyetem munkatársa elmondta: az aerobik gyakorlatok, a futás, a kerékpározás mind növelik a mitokondriumok számát az izomsejtekben.

Az epikatekin hasonló hatással bír a tanulmány eredménye szerint. Remélik, hogy az emberek esetében megfigyelhető ugyanez, és ennek köszönhetően az étcsokoládéban található összetevőket használhatják majd például az időskori izomvesztés kezelésére - írja a Journal of Physiology.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.