Fűszerekkel és gyümölcsökkel is variálhatunk!

Fájni fog? Hogy iktassuk ki a sót és a cukrot?

Jó ideje nem titok: a túl sok só és cukor fogyasztása rongálja az egészségünket. Könnyű mondani azonban. Mit tegyen az ember, ha ízesebben szereti az ételeket...?

2011.09.19 14:25ma.hu

A sófogyasztás és a cukorbevitel mennyiségének lefaragása nem egyszerű feladat, különösen, ha valaki mindkettőt nagyon szereti. Ilyen esetben legtöbbször nem tartja szem előtt az egészségét.

Szükséges azonban a fogyasztásukat csökkenteni, és annak is van módja, hogy emiatt ne érezzük "nyomorultul" magunkat. Van megoldás arra, hogy ne tűnjön úgy, mintha nélkülöznénk őket.

Íme 10 egyszerű módszer, amellyel távoltartjuk a nagy mennyiségű só- és cukor fogyasztást, de az ízt sem veszítjük el:

- A konzerv zöldségeket, halakat, csirkét alaposan mossuk meg folyó víz alatt: ez ugyanis mérsékeli a sótartalmukat, nagyjából 40 százalékkal.

- A sült zöldségeket fűszerekkel ízesítsük, vagy tegyünk rájuk kevés teáskanálnyi olíva olajat, egy kis citromlevet, csipetnyi sót, és kevés borsot. Süssük 15-20 percig, és amint pirulni kezdenek, mozgassuk meg 5 percenként őket a serpenyőben.

- Ha egy kis száraz kakukkfüvet szórunk a rántottának készülő tojásba, nem lesz szükségünk túl sok sózásra.

- Használjuk a fűszereket: a chili, a kömény, a hagyma mind bevethető mint kiváló ízesítő.

- A spagettinkhez válasszunk egy alacsony sótartalmú szósz alapot.
- A reggeli gabonapelyhet fahéjjal, fagyasztott áfonyával vagy barackkal ízesítsük!

- Az édes és cukros szirupok helyett készítsünk magunk a palacsintára vagy a gofrira kennivalót: a málnaszósz úgy készül, hogy 1 csészényi málnát egy teáskanál fahéjjal összekeverünk, majd addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.

- Ha rizst főzünk, dobjunk kardamómot, gyömbért vagy fahéjat a vízbe, mielőtt felforr.

- Próbáljunk meg a receptekben cukor helyett gyümölcspürét használni. Ha azt írja, egy csészényi cukor felhasználásával készül, fél csészényi gyümölcspürével helyettesítsük.

- Adjunk a zöldségeknek egy kis édes ízt. A sárgarépához jól illik például a gyömbér; az édes burgonyához a fahéj; a spenóthoz pedig egy kevéske szerecsendió!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.