Kóla az élet megrontója?

Cukorhegyeket szürcsölnek be a tinik naponta!

Megdöbbentően sokan fogyasztják a figyelmeztetések ellenére is cukros italok tömkelegét naponta. És nem azzal az egy pohár kólával van a baj.

2011.09.01 14:40ma.hu

Még mindig sokkal nagyobb mennyiség fogy a cukros üdítőkből, mint amennyi egészséges lenne. Egy új tanulmány szerint az amerikai lakosság fele fogyaszt cukros italokat naponta. A férfiak többet isznak, mint a nők, de a tinédzserek és a fiatal felnőttek járnak élen a fogyasztásukban.

Annak ellenére, hogy az ajánlott mennyiség a cukros üdítőkből nem több, mint 450 kalória egy hétre. A férfiak és a fiúk ugyanakkor nagyjából 175 kalóriát fogyasztanak csak a cukros italokból naponta. Ez több mint egy nagy üveg kóla! A nőknél és lányoknál kicsit jobb a helyzet, 94 kalória per nap. Ez kevesebb mint egy doboz kóla naponta.

Amerikában az elmúlt 30 évben drámai mértékben megnőtt a cukros italok fogyasztása. Ez köthető a plusz kilókhoz, az elhízáshoz, a nem minőségi étkezéshez, és a felnőtteknél a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához.

Egy tanulmány arra is rávilágított, milyen folyadékot isznak az amerikaiak egy 24-órás periódusban. A tanulmány résztvevői főként cukrozott gyümölcsitalokat, szódát, energiaitalt, sportitalt, és cukros vizeket fogyasztottak.

Az eredmény: a 2-19 éves fiúk isznak a legtöbbet, 70 százalékban cukrozott italokat fogyasztanak egy nap folyamán. 40 százalékot a felnőtt nők isznak, a kamasz fiúk átlagosan 273 kalóriát fogyasztottak cukros italokból naponta. A tinilányok 171 kalóriát.

A 20 és 39 év közötti férfiak 252 kalóriát szürcsöltek be belőlük per nap, míg ugyanebbe a korcsoportba tartozó nők 138 kalóriát. Öt százaléka a populációnak legalább 567 kalóriát iszik meg naponta cukros italokból. Ez elképesztő. S az ételek akkor még nincsenek sehol.

Az is kiderült, hogy leginkább vendéglátóhelyeken fogyasztják ezeket a megdöbbentő mennyiségeket. Hogy a cukros italok és ételek visszaszorítása - amely már Magyarországon is kezdetét vette -, mennyire lesz hatással a fogyasztási szokásokra, egyelőre nem tudni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.