Diabétesz felé húz a feldolgozott vörös hús

Sokkal nagyobb a cukorbetegség esélye, ha esszük...

Ha naponta fogyasztunk feldolgozott vörös húst - például két szelet szalonna, egy hot dog, vagy a nyers, illetve füstölt változatok -, szakemberek szerint jelentősen növeljük a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

2011.08.11 16:00MTI

A Harvard Egyetem közegészségügyi tanszéke munkatársainak tanulmánya szerint napi 50 gramm feldolgozott vörös hús elfogyasztása 51 százalékkal, míg 100 grammnyi feldolgozatlan változat 19 százalékkal növelte a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.

A témában készített eddigi legnagyobb tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban jelenik meg. A szakemberek szerint a napi vörös hús adag magvakkal, fehérhúsokkal, alacsony-zsírtartalmú étrenddel, vagy gabonafehérjékkel való helyettesítése csökkentette a betegség kialakulásának kockázatát.

"Eredményeink nagy közegészségügyi jelentőséggel bírnak, mivel világszerte járványszerűen növekszik a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők száma, valamint a vörös húsok fogyasztásának mértéke"
- mondta Frank Hu, a tanulmány vezető szerzője.

"A jó hír viszont az, hogy az ilyen aggasztó kockázati tényezőket könnyen kiiktathatjuk, ha a vörös húsról áttérünk egy egészségesebb fehérjére" - tette hozzá.

A vizsgálat során a harvardi kutatók a különféle egészségügyi tanulmányba bevont 204 ezer amerikai ápoló és egészségügyi szakember adatait, felmérésekre adott válaszait elemezték. A résztvevők állapotát 14 és 28 év közötti intervallumban követték nyomon.

A kutatók ezen felül napra kész állapotba hoztak egy átfogó-elemzést, amely az általuk használt adatokon kívül még több mint 442 ezer emberre kiterjedő különféle tanulmányokat is feldolgoz.

Az amerikai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint világszerte nagyjából 350 millió felnőttet érint a cukorbetegség problémája, és az Egyesült Államok húsz évnél idősebb lakosságának több mint 11 százaléka - mintegy 25,6 millió ember - szenved a diabétesz tüneteitől.

A 2-es típusú diabétesz magas vércukor szint előfordulásával együtt járó krónikus betegség, amelynek kialakulásáért gyakran az elhízás, a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozási szokások a felelősek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.