A koránkelők tényleg "aranyat lelnek"

Lehetetlen? Ébredj egyre vékonyabban!

Mielőtt legközelebb lecsapnánk egy kis szundi erejéig az ébresztőórát, gondoljuk meg kétszer! Kutatók szerint soványabbak maradunk.

2011.09.18 09:00ma.hu

Érdekes felfedezést tettek brit kutatók. Aki korán kel, a jelek szerint boldogabb és soványabb lesz, mint a sokáig alvó társai! Sőt, az egészsége is kielégítő marad. Ezek szerint az éjjeli baglyok mindennek ellenkezőjét tapasztalhatják...?

A londoni Roehampton egyetem 1100 férfi és nő egészségi és alvási szokásait vizsgálta. 13 százalékuk hétközben mindig 7 óra előtt kelt fel és hétvégén sem volt sokkal több alvásra szüksége. Éjjeli bagolynak, aki csupán 9 óra körül kászálódik ki az ágyból, 6 százalék vallotta magát.

A fennmaradó 81 százalék a kettő közötti időpontban ébredt reggelente. A vizsgálat szerint a koránkelők sokkal kevésbé mutatták az aggodalom vagy a depresszió jeleit. Sőt, jellemzőbb volt rájuk, hogy mindig reggeliztek - amely már korábban is köthető volt a karcsúsághoz.

Dr. Jörge Huber kutató szerint mindez "kicsiben" nem tűnik meggyőzőnek, de a statisztikát tekintve igen jelentős a különbség a korán- és a későnkelők között. Azért persze annak sem kell nagyon elkeserednie, aki este szeret élni...

Az okokban a kutatók nem biztosak, de az is szerepet játszhat, hogy a késői fekvés rosszabb alvást eredményez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.