Miért nem alszik már a csemete?

Az esti tévé koffeinként vágja fejbe a gyereket

Nem túl kellemes, ha éjszakába nyúlóan kell altatni egy gyermeket, különösen ha a szülő nagyon fáradt - vajon mi lehet az oka, hogy nehezen alszik el?

2011.07.08 14:50ma.hu

Az alvásproblémák bizony komolyan próbára tehetik a gyermeket és a szülőt is - a kicsi nyűgös, kezelhetetlen lesz megfelelő pihenés híján, a szülő pedig kialvatlan, türelmetlen, és esetleg rosszul teljesít a munkahelyén is.

Annak, hogy egy gyermek rosszul alszik, több oka is lehet. Sok esetben el lehet kerülni a problémát. A Pediatrics című lapban közölt új tanulmány rámutat, hogy az esti tévénézés és videójátékozás nem feltétlenül jó a gyermeknek. Sőt.

A kutatók szerint az alvásidőhöz közeli tévézés és videójáték egy adag kávé, azaz koffein hatásával ér fel a kisgyermekek esetében, amelytől köztudottan nehéz elaludni. Nemcsak az elalvás problémás - később is forgolódik az ágyban, és nappal kialvatlannak érzi magát.

A tanulmányban részt vett, iskola előtt álló gyermekek 28 százaléka - akik minimum fél órát játszottak alvásidő előtt videójátékkal, vagy néztek tévét -, a hét legtöbb napján alvásgondokkal küzdöttek.

Ellentétben azzal a 19 százalékkal, akiknek este 7 után már nem engedélyezték ezeket az elfoglaltságokat. A gyermekek egyszerűen túlságosan fel vannak pörögve ezek hatására ahhoz, hogy aludjanak.

Az esti szórakozás hatására nem megfelelő a melatonin áramlása, azé a hormoné, amely az alvás kiváltásáért felelős és meghatározza az alvás-ébrenlét ritmusát.

A monitorok fényessége miatt a melatonin szint eltér a normálistól. A videójátékok azonban nemcsak éjjel okoznak alvásproblémát, ha nappal játsszák, akkor is éreztetik hatásukat. A nappal legalább egy óráig erőszakos videójátékokat játszó gyerekek 37 százalékának voltak éjjel alvásgondjai.

Mint tudjuk, álmaink gyakran "merítenek" a nappali történésekből, tapasztalatokból, így az agresszív játékok hatása is megjelenik alvás közben. Ha félelmetes, ijesztő tapasztalatai vannak a gyermeknek egy játék kapcsán, ez az alvás során is nyomasztani fogja. A félelmek megjelennek álmában.

A tanulmányban 612 gyermek vett részt, 3 és 5 éves kor között. Átlagosan 73 percet töltöttek naponta tévé képernyője előtt vagy a videójátékkal - és minél több időt töltött esténként a monitor előtt valaki, annál inkább jelentkeztek nála alvásproblémák.

A nem erőszakos műsorok és játékok esetében azonban úgy tűnik, ezek nem befolyásolták az alvás minőségét.

A szülők könnyen segíthetnek a csemeték problémáján, ha határokat szabnak a tévé - és videójáték használatát illetően.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.